Nu in de winkel!

Nuovo

Minacelentano

‘La Mina’, wie kent haar niet? Ze is zonder overdrijven de grootste Italiaanse popzangeres ooit, met een carrière van meer dan zestig jaar en nog even geliefd als altijd. Het feit dat ze al jaren niet meer in het openbaar verschijnt, weerhoudt haar er niet van met de grootste regelmaat nieuwe cd’s uit te brengen, ditmaal samen met de al even beroemde Adriano Celentano. Samen zongen ze al vele duetten, en hun duo-project Mina Celentano uit 1998 (toen met de namen los geschreven) is nog steeds een van de best verkochte albums ooit. Mina’s grootste kracht is haar veelzijdigheid, haar vermogen om allerlei muzikale stijlen te omarmen zonder haar eigenheid te verliezen. Zo is op Le Migliori (‘de allerbeste’) het sexy en jazzy ‘Non mi ami’ (je houdt niet van mij) te horen, maar ook ‘Ma che ci faccio qui’ (‘maar wat doe ik hier’) met onmiskenbare reggae-invloeden. ‘Sono le tre’ (‘het zijn de drie’) is dan weer een klassiek liefdeslied waar beide stemmen elkaar fraai in balans houden. Klapper op de vuurpijl is een stampende clubversie van Celentano’s curieuze, in een niet bestaande taal geschreven ‘Prisencolinensinainciusol’ uit 1972, het beroemde lied dat nergens over gaat. Minacelentano: een feest der herkenning met de frisheid van nu.

Minacelentano, ‘Le Migliori’. Op Spotify en te koop via i-Tunes en amazon.it.

Het lijden van Maria

Zaten we te wachten op de zoveelste opname van Giovanni Battista Pergolesi’s meesterwerk Stabat Mater? Ja, wel als het zo wordt uitgevoerd als op de nieuwe live opname door het Ensemble Amarillis met twee sterzangeressen, de ­Bulgaarse sopraan Sonya ­Yoncheva en de Franse alt Karine Deshayes. Het intense, diep ontroerende werk, waarin het lijden van de moeder van Jezus staande onder het kruis (Stabat Mater dolorosa) eenvoudig en zonder overbodige franje zo treffend wordt verklankt wordt op deze cd precies zo uitgevoerd; direct, eerlijk, emotioneel ­zonder sentimenteel te worden, maar toch ook vol schoonheid.
Beide vocale solisten laten horen dat zij ondanks hun grote operacarrières nog heel mooi en stijlvol ‘oude muziek’ kunnen uitvoeren. De stemmen passen goed bij elkaar, vloeien af en toe naadloos in elkaar over en kunnen in de solopassages ook nog eens laten horen hoe briljant hun instrumenten kunnen klinken. De cd bevat verder twee interessante werken van tijdgenoten van Pergolesi. De sonate voor altblokfluit van Francesco Mancini wordt voorbeeldig uitgevoerd door Héloïse Gaillard; speels, mooi van klank, melancholisch ­ingehouden en ontroerend in het langzame deel en uit­bundig virtuoos in het
slotdeel. De andere tijdgenoot en een leraar van Pergolesi, Francesco Durante, componeerde onder meer 8 Concerti Grossi waarvan hier nummer 1 wordt uitgevoerd. Daarin horen we mooie melodische lijnen en muzikale ideeën,  die zonder de wereld op zijn kop te zetten qua originaliteit, toch een wel­kome aanvulling zijn op het barokrepertoire.

Pergolesi, ‘Stabat Mater’, Sony Classical 88985369642.

Zomer op Sicilië

De rode anjer van Elio Vittorini speelt zich af in juni 1924 in het warme Sicilië. We volgen de levens van de jonge vrienden Alessio en Tarquinio die opgroeien tijdens de opkomst van het fascisme dat door hen beschouwd wordt als een sociaal revolutionaire beweging. Alessio is verliefd op Giovanna, van wie hij een rode anjer krijgt die hij in zijn knoopsgat draagt. Wanneer hij het idee krijgt dat hij bij haar geen kans maakt, gaat hij voor de blonde Zobeida, de grote liefde van Tarquinio. Die romance markeert het begin van een zinderende zomer.
Elio Vittorini, ‘De rode anjer’, Uitgeverij Cossee, ISBN 9789059366930, € 22,99.

Vers geperst

Aan de bekende jarenvijftigcollectie van Smeg is nu ook een citruspers toegevoegd. Dit handige apparaatje gaat automatisch
aan en uit en beschikt over een druppelstop, waardoor het persen van verse jus op de zondagochtend een kleine moeite wordt.

Smeg, Citruspers, CJF01BLEU, € 139.

IJzersterk

‘Het wachten is voorbij’, schreef het Telegiornale 24 van Mediaset enthousiast op zijn website toen Tiziano Ferro eind oktober zijn eerste single in vijf (!) jaar uitbracht. En inderdaad: het internet ontplofte.
‘Potremmo ritornare’ (‘We zouden kunnen terugkeren’) is een klassieke ballad Tiziano-style, met als thema’s de zoektocht naar Die Ene en naar het juiste levenspad. Muzikaal begint het nummer eenvoudig, met wat piano en gitaar, om dan breed georkestreerd uit te waaieren. Maar ondanks de stuwing van het muzikale geweld staat Tiziano’s intieme, ­rasperig fluwelen stem voorop, zodat het voelt alsof hij alleen voor jou zingt. Begin december kwam ook het langverwachte album uit: Il mestiere della vita (‘De kunst van het leven’). Met dertien veelal zelf geschreven en soms ook gecomponeerde nummers is het een staalkaart van alles wat hij kan, van rap naar ballads naar jazz en terug. ‘Il conforto’ (‘De troost’) is een wonderschoon duet met Carmen Consoli. En ‘Quasi quasi’, waarmee het album eindigt, is een melancholische en geestige bossanova over hoe je werktuiglijk door het leven kunt gaan als je op de liefde wacht. Zo bewijst Tiziano opnieuw dat hij de muziek, misschien wel de hoogste kunst van leven, beheerst als geen ander.
Tiziano Ferro, ‘Il mestiere della vita’, Universal Music Italia. Op Spotify en verkrijgbaar via iTunes, amazon.it en bol.com.

Intrige

Deze stiletto’s van Sergio Rosso hebben een strakke én sensuele uitstraling. De intense kleuren en het patchwork maken van je voeten intrigerende kunstwerkjes.
Sergio Rossi, Christabel Booties, € 750, www.sergiorossi.com.

Geslaagd experiment

De hippe Spaanse ontwerper Jaime Hayón werkt normaliteral voornamelijk met ‘erfgoedmaterialen’ als hout en keramiek, maar experimenteerde voor Magis met kunststof. Resultaat: Milà, geschikt voor zowel binnen als buiten en verkrijgbaar in verschillende uitgesproken kleuren.

Magis, Milà, €413,10, verkrijgbaar via www.flinders.nl.

Metaforisch verdriet

Het hoogste goed gaat over het verdriet van een jongen dat hij al sinds zijn geboorte met zich meedraagt. Maar de jongen is niet de enige met verdriet, iedereen heeft eigen verdriet. Het verdriet van de jongen is rustig en braaf, maar ook snel bang. Dat van zijn vader is daarentegen agressief en erg gevaarlijk. In deze poëtische roman gevuld met metaforen neemt Andrea Bajani je mee op een zoektocht naar de ware betekenis van verdriet. Is verdriet voor iedereen hetzelfde, en hoe ga je er mee om?A

Andrea Bajani, ‘Het hoogste goed’, Uitgeverij Athenaeum, ISBN 9789025304553, € 9,99.

Ravioli uit eigen keuken

Het uit Veneto afkomstige merk Marcato staat bekend om zijn pastamachines. Een van de nieuwe producten is deze raviolimaker, waarmee je in een handomdraai thuis verse ravioli maakt. Inspiratie nodig voor de vulling? In de gebruiksaanwijzing staan alvast tien recepten. Zo kun je direct aan de slag!
Marcato, Raviolimaker, € 59,99, www.cookinglife.nl.

Bloeiende geuren

De parfum Signorina in fiore mag dan wel een ode zijn aan jonge vrouwen, maar deze geur is geschikt voor elke signora. Een friszoete geur van nashipeer, granaatappel en kersenbloesem samengebracht in een prachtige flacon.
Salvatore Ferragamo, Signorina in fiore, 50ml, € 65, exclusief bij Douglas.

Lampadina

Het Italiaanse merk Bigdesign maakt voornamelijk lampen en het liefst zo ecologisch mogelijk. Deze lamp met vintage kleur is nieuw in de Pulsecollectie, te herkennen aan de zichtbare kabel binnenin. Het glas is gemaakt van gerecycled materiaal.
Bigdesign, Pulse Lamp Vintage, € 79, www.bigdesignstudio.com.

Zon, zee, pucci

Het warme weer kan niet lang op zich laten wachten, want deze bikini
van modehuis Emilio Pucci moet gedragen worden. De stof is aan twee
kanten bedrukt en helemaal in de stijl van de jaren zestig.
Emilio Pucci, Bikini bandeau, € 354, www.emiliopucci.com.   

Boho-chique

De geur van patchoeli roept misschien associaties op met hippiecultuur, maar daar is het chique Italiaanse modehuis Etro nooit vies van geweest. Dit parfum is warm en sensueel, en alleen al het geraffineerde flesje brengt je in vervoering.
Etro, Patchouly Eau de parfum, 100 ml, € 130.

Uit de hoge hoed

Kinderen gaan graag zitten op deze konijnenstoel van Stefano Giovannoni. Ook verkrijgbaar als lamp en in een formaat voor volwassenen.
Qeeboo, Rabbit Chair Baby € 89, Rabbit Chair € 159, www.qeeboo.com.

Ode aan Farinelli

Het spijt me, maar ik moet iets bekennen. Na het beluisteren van deze nieuwe cd gaan de barok-cd’s van Cecilia Bartoli, Joyce di Donato en zelfs van de mooie countertenoren Max Emanuel Cencic en Franco Fagioli even de kast in, want wat ik hier hoorde op de aan Farinelli opgedragen cd van de Zweedse mezzosopraan Ann Hallenberg, is eenvoudigweg mooier, rijker, eerlijker en technisch minstens zo vlekkeloos.
Haar stem is rijk, flexibel en prachtig egaal in alle registers en ze gebruikt haar instrument puur voor expressieve zangkunst. Elke aria is een juweel. Van hoog tot laag krijgen alle noten de juiste kleur, de juiste klank en de juiste dramatische invulling. De composities van Händel, Porpora, Broschi en tijdgenoten vullen de kamer met een gouden gloed. Ik kan me niet voorstellen dat de grote Farinelli, voor wie deze aria’s geschreven werden, mooier gezongen heeft dan deze zangeres. De opnames zijn ook nog eens live en de musici die haar begeleiden zijn de fenomenale Les Talens Lyriques onder leiding van Christophe Rousset. Samen zorgen zij voor de misschien wel allermooiste cd die ik dit jaar gehoord heb.
Ann Hallenberg maakte grote indruk tijdens het Prinsengrachtconcert en verwarmde toen vele harten. Met deze cd gaan ook vast allen die haar toen niet hebben gehoord overstag.
Ann Hallenberg, ‘Farinelli – A Portrait’, Aparte Music/Harmonia Mundi AP117

 

rvhj2017

rvhj2017

Cavallaro

Cavallaro

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de Italië Magazine nieuwsbrief en ontvang leuke nieuwtjes en inspirerende vakantietips!

Koffiecentrale

Koffiecentrale

Tururi

Tururi

Italië Evenement

Italië Evenement