Nu in de winkel!

Nuovo

Speelse oorversiering

Ondanks dat deze twee oorbellen niet hetzelfde zijn, is het duidelijk dat ze bij elkaar horen. Doordat de zes kwastjes – drie aan elk oor – allemaal een andere kleur hebben ontstaat een vrolijk effect.
Radà, wooden bead earrings, € 126, www.rada.it.

Voor tuinliefhebbers

De make-uplijn Giardini Italiani is een eerbetoon aan de Italiaanse tuinen, zoals deze tijdens de renaissance werden ontworpen. Dit roze drie-in-eenpotje is te gebruiken als oogschaduw, blusher én highlighter.
Collistar, Giardini Italiani, € 23,95, www.collistar.com.

In gevangenschap

Bijna tweehonderd jaar na de arrestatie van journalist, toneelschrijver en bepleiter van de Italiaanse vrijheid Silvio Pellico, is de Nederlandse vertaling van zijn autobiografie in een modern jasje gestoken. Op 13 oktober 1820 werd Pellico opgepakt door de Oostenrijkers die het in Noord-Italië voor het zeggen hadden na de val van Napoleon.
Pellico streefde naar een onafhankelijk Italië, wat hem tien jaar gevangenschap opleverde. Na zijn vrijlating schreef hij alles wat er de afgelopen tien jaar was gebeurd op, wat resulteerde in Mijn gevangenissen. Hij beschreef hoe gruwelijk zijn medegevangenen en hij werden behandeld en toont een rijke geschiedenis van het Noord-Italië toentertijd. Zoveel jaren later is het boek nog altijd één van de bekendste in de gevangenisliteratuur.
Silvio Pellico, ‘Mijn gevangenissen’, Uitgeverij Van Oorschot, ISBN 9789028261853, € 19,99.

Mooi én handig

Ontwerpster Zaha Hadid wilde een kaasrasp maken die niet alleen een qua design een hoogstandje is, maar ook handig in gebruik. Dat werd deze rasp, die qua uiterlijk is geïnspireerd op kiezelsteentjes en die door de vorm lekker in de hand ligt. Hier heeft hij ook zijn naam aan te danken: Forma, wat natuurlijk vorm betekent in het Italiaans.
Alessi, Forma Kaasrasp, € 50. www.alessi.nl

Streepje achter

De zachte leren banden van deze zomerse sandaal wikkelen zich elegant om de voet. Mooi detail is de meerkleurig gestreepte hak.
Sandaal, € 420, www.fratellirossetti.com.

Androgyn stemgeluid

Als je op je achttiende wordt opgepikt door Giorgia én Tiziano Ferro, dan heb je wat in je mars. Het overkwam Michele Bravi uit het Umbrische Città di Castello. Zijn debuutsingle ‘La vita e la felicità’ (‘het leven en het geluk’) belandde prompt op nummer een. Maar in plaats van daarna alle remmen los te gooien, deed Michele het rustiger aan met twee korte EP’s. Het was de moeite waard. Zijn onlangs gelanceerde eerste langspeler Anime di carta (‘zielen van papier’) is een geslaagd popalbum dat ook direct naar de top geschoten is. Grootste troef is en blijft Michele’s intrigerende stemgeluid. Het is mannelijk en toch ook androgyn, soms hees maar altijd zuiver zoals bijvoorbeeld te horen is op ‘Il diario degli errori’ (‘het dagboek der vergissingen’). Deze eerste single over iemand die de grenzen van zijn ambitie heeft bereikt, is een fraaie ballade en scoorde dit jaar goed op het festival van Sanremo. Wat de tweede single wordt, is nog even afwachten. Wellicht ter afwisseling het dansbare ‘Andare via’ (‘weggaan’) maar ik gok op ‘Cambia’ (‘het verandert’) waarin het thema van de snel voortschrijdende tijd, muzikaal een knappe tegenhanger vindt in een weldadig achteroverleunend tempo.
Michele Bravi, ‘Anime di Carta’. Universal Music Italia, via Spotify of via i-Tunes en amazon.it.

Borsetta

De Portofino-handtassen van Vanels stralen een en al luxe uit. De tassen, gemaakt van Italiaans leer, worden geïmporteerd uit Milaan en zijn in verschillende kleuren leverbaar. De zijden sjaaltjes zijn verwisselbaar en zorgen voor een mooi en persoonlijk detail.
Vanels, Portofino handtas WHI025, € 325, www.vanelsdesign.com.

Osteria hoppen

De wereldwijd bekende Slow Food-beweging werd in de 20ste eeuw opgericht door de Italiaan Carlo Petrini. Het doel: de traditionele keuken van het land in stand houden. Het kookboek Osteria Recepten doet precies dat. Op sobere wijze brengt auteur Grazia Novellini 545 (historische) gerechten uit verschillende osterie door heel Italië. Eerst proeven bij de echte chefs voordat je zelf aan de slag gaat? Dat kan! Elk recept wordt, naast een ingrediëntenlijst, vergezeld door de naam van de betreffende osteria, waarvan je het adres achterin kunt terugvinden. Zo krijgt dit boek meteen de functie van een culinaire reisgids.
Grazia Novellini, ‘Osteria Recepten’, Uitgeverij Novecento, ISBN 9789491126079, € 29,50.

Minacelentano

‘La Mina’, wie kent haar niet? Ze is zonder overdrijven de grootste Italiaanse popzangeres ooit, met een carrière van meer dan zestig jaar en nog even geliefd als altijd. Het feit dat ze al jaren niet meer in het openbaar verschijnt, weerhoudt haar er niet van met de grootste regelmaat nieuwe cd’s uit te brengen, ditmaal samen met de al even beroemde Adriano Celentano. Samen zongen ze al vele duetten, en hun duo-project Mina Celentano uit 1998 (toen met de namen los geschreven) is nog steeds een van de best verkochte albums ooit. Mina’s grootste kracht is haar veelzijdigheid, haar vermogen om allerlei muzikale stijlen te omarmen zonder haar eigenheid te verliezen. Zo is op Le Migliori (‘de allerbeste’) het sexy en jazzy ‘Non mi ami’ (je houdt niet van mij) te horen, maar ook ‘Ma che ci faccio qui’ (‘maar wat doe ik hier’) met onmiskenbare reggae-invloeden. ‘Sono le tre’ (‘het zijn de drie’) is dan weer een klassiek liefdeslied waar beide stemmen elkaar fraai in balans houden. Klapper op de vuurpijl is een stampende clubversie van Celentano’s curieuze, in een niet bestaande taal geschreven ‘Prisencolinensinainciusol’ uit 1972, het beroemde lied dat nergens over gaat. Minacelentano: een feest der herkenning met de frisheid van nu.

Minacelentano, ‘Le Migliori’. Op Spotify en te koop via i-Tunes en amazon.it.

IJzersterk

‘Het wachten is voorbij’, schreef het Telegiornale 24 van Mediaset enthousiast op zijn website toen Tiziano Ferro eind oktober zijn eerste single in vijf (!) jaar uitbracht. En inderdaad: het internet ontplofte.
‘Potremmo ritornare’ (‘We zouden kunnen terugkeren’) is een klassieke ballad Tiziano-style, met als thema’s de zoektocht naar Die Ene en naar het juiste levenspad. Muzikaal begint het nummer eenvoudig, met wat piano en gitaar, om dan breed georkestreerd uit te waaieren. Maar ondanks de stuwing van het muzikale geweld staat Tiziano’s intieme, ­rasperig fluwelen stem voorop, zodat het voelt alsof hij alleen voor jou zingt. Begin december kwam ook het langverwachte album uit: Il mestiere della vita (‘De kunst van het leven’). Met dertien veelal zelf geschreven en soms ook gecomponeerde nummers is het een staalkaart van alles wat hij kan, van rap naar ballads naar jazz en terug. ‘Il conforto’ (‘De troost’) is een wonderschoon duet met Carmen Consoli. En ‘Quasi quasi’, waarmee het album eindigt, is een melancholische en geestige bossanova over hoe je werktuiglijk door het leven kunt gaan als je op de liefde wacht. Zo bewijst Tiziano opnieuw dat hij de muziek, misschien wel de hoogste kunst van leven, beheerst als geen ander.
Tiziano Ferro, ‘Il mestiere della vita’, Universal Music Italia. Op Spotify en verkrijgbaar via iTunes, amazon.it en bol.com.

Intrige

Deze stiletto’s van Sergio Rosso hebben een strakke én sensuele uitstraling. De intense kleuren en het patchwork maken van je voeten intrigerende kunstwerkjes.
Sergio Rossi, Christabel Booties, € 750, www.sergiorossi.com.

Geslaagd experiment

De hippe Spaanse ontwerper Jaime Hayón werkt normaliteral voornamelijk met ‘erfgoedmaterialen’ als hout en keramiek, maar experimenteerde voor Magis met kunststof. Resultaat: Milà, geschikt voor zowel binnen als buiten en verkrijgbaar in verschillende uitgesproken kleuren.

Magis, Milà, €413,10, verkrijgbaar via www.flinders.nl.

Platinum Carmen

Carmen Consoli is al ruim twintig jaar een van de meest geliefde cantautrici (singer-songwriters) van Italië. Dat blijkt bijvoorbeeld uit haar prachtige bijnaam ‘La Cantantessa’, de gravin onder de zangeressen of uit dat ze, naar men zegt, de meeste bezoekers ooit naar een concert wist te krijgen. Meer zelfs dan Madonna. Het is daarom opmerkelijk dat haar verzamelalbum The Platinum Collection met de minst mogelijke publiciteit is uitgekomen.
Een omissie die we hier goed maken want wat is het een verademing om naar de meest authentieke Italiaanse zangeres van dit moment te luisteren. Een die al op haar allereerste single ‘Quello che sento’ de profetische woorden zong: ‘voglio apprire il mio cuore a ciò che è vero’ – ‘ik wil mijn hart openen voor dat wat waar is’. En gelukkig opent ze met de 57 tracks die we te horen krijgen ook het onze. Stralend middelpunt van haar omvangrijke oeuvre is haar fenomenale zang- en vertelkunst zoals in ‘La dolce attesa’ (de zoete verwachting, 2006) waar ze vol compassie verhaalt over een schijnzwangere vrouw of in ‘Sintonia imperfetta’ (imperfecte samenklank, 2015) waarin routine de liefde ondermijnt. Afwisselend pittig of ingetogen begeleid door hoofdzakelijk gitaar en drums is The Platinum Collection een fantastisch en memorabel feest van ontroering en vakmanschap.

Carmen Consoli: ‘The Platinum Collection’, Universal Music Italia. Via Spotify of te koop via i-Tunes en amazon.it.

De geboorte van de opera

Wat moet het heerlijk geweest zijn om aan het eind van de 16de eeuw in Florence te wonen, tenminste als je tot de vermogende families behoorde. Dan was je waarschijnlijk met grote regelmaat te gast op een van de feesten van de de’Medici-familie, waarbij poëzie en muziek theatraal werden gecombineerd. Rond een groot poëtisch werk werden tussenspelen geconstrueerd met instrumentale en vocale muziek. Deze zogenoemde intermedi werden steeds omvangrijker en groeiden langzaam maar zeker uit tot wat we nu kennen als ­opera’s. De eerste officiële opera is volgens velen L’Orfeo van Monteverdi uit 1607, maar de overgang van gespeelde poëtische scenes met muziek, dus van de inter­medi naar een complete opera, zal ongetwijfeld geleidelijk gegaan zijn.
Op een door Harmonia Mundi werkelijk verrukkelijk uitgeven productie van het gezelschap Pygmalion onder leiding van Raphaël Pichon, wordt een poging gedaan een muzikaal feest in een van de palazzo’s van de de’Medici-familie te verbeelden. Geen reconstructie, maar een viertal imaginaire intermedi, die samen een ode aan de liefde vormen, met muziek van componisten als Caccini, Brunelli, Allegri en Jacopo Peri op prachtige teksten van onder andere Rinuccio, Lucchesini en Guarini. De vier intermedi zijn dus eigenlijk een soort samenraapsels van bestaande werken die inhoudelijk en qua stijl met elkaar verbonden worden.
La Pellegrina van Girolamo Bargagli vormde historisch daadwerkelijk de basis voor het enorme huwelijksfeest van Ferdinando I de’Medici en Christine van Lotharingen in Florence in 1589 en ook in dit fantasiefeest is een groot aandeel weggelegd voor verschillende toonzettingen van La Pellegrina. ‘De geboorte van de opera aan het hof van de Medici’ is de ondertitel van de uitgave en je krijgt inderdaad een soort menu met allerlei muziekstukken uit de voorlopers van de echte opera voorgeschoteld.
De uitvoering op de twee cd’s is net zo sprankelend en mooi als de uitgave van het boekwerkje, dat rijkelijk geïllustreerd is en zeer interessante artikelen bevat. Het is een uitgave die elke muziekliefhebber van de late renaissance en de vroege barok, maar ook alle lief­hebbers van het rijke Florentijnse verleden, zal bekoren. Doe je ogen dicht en laat je meevoeren naar het hof van de’Medici rond 1600. De zangers en musici van Pygmalion helpen je een eind op weg!
Diverse componisten: Stravangaza d’Amore! Harmonia Mundi 902286.87

Zomer in een flacon

Met Miu Miu’s L’eau Bleue haal je letterlijk bloemen in huis. De basis van deze geur bestaat namelijk uit lelietjes-van-dalen, met daarnaast witte bloemen en wilde roos.
Miu Miu, L’eau Bleue, 50 ml, € 85, www.miumiu.com.

Zee op je bord

Waan je diep in de oceaan met deze vrolijke bordenset in fris blauwwit van Vietri. Leuk om je visgerechten of zeevruchten op te serveren, voor een echt mediterraan gevoel, gewoon in Nederland.
Vietri, Costiera set, € 36,50, www.vietri.com.

Eyecatcher

Deze zonnebril van Marni, met zacht blauw en warm geel, is er eentje voor de extraverte levensgenieter!
www.marni.com, € 375.

Het decadente Romeinse leven

Petronius is bekend van de Satyrica, in 1969 verfilmd door Fellini als Satyricon. Geen wonder dat op het omslag van Het diner van Trimalchio een still uit die film is gebruikt. Fellini’s film heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het beeld van de decadente Romeinse hoveling die weinig anders doet dan zich onderdompelen in orgieën en drinkgelagen. Terwijl de meeste Romeinse literatuur toch heel rechtschapen en ingetogen is. Gaius Petronius Arbiter leefde van 27 tot 65 na Christus. Hij kon over keizerlijke liederlijk­heden uitweiden, want hij was ceremoniemeester aan het Romeinse hof. In Het diner van Trimalchio is de sleutelscène een krankzinnig decadent diner dat door de vrijgelaten slaaf Trimalchio aan het hof van de keizer op poten is gezet. De bruisende, beeldende stijl van Petronius is een genot om te lezen. De levendige vertaling van Vincent Hunink draagt daar zeker aan bij.
Petronius, ‘Het diner van Trimalchio’, Singel Uitgeverijen, ISBN 978 90 253 07233, € 9,99.

Kleurrijke verschijning

Missoni kiest ook deze zomer voor een beachlijn vol kleur en leuke patronen. Wie binnenkort wil stralen op het strand is bij dit merk dus aan het juiste adres.
Missoni, www.missoni.com, badpak € 400, bikini € 370.

Venetiaanse madrigalen

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Claudio Monteverdi (1567-1643) werd geboren en dat zal niet onopgemerkt blijven. Les Arts Florissants en dirigent Paul Agnew waren al bezig met de uitvoeringen van alle 161 madrigalen. Op cd koos Paul Agnew voor madrigalen uit de steden waarin ze zijn ontstaan. De derde en laatste cd is aan de Venetiaanse madrigalen uit het zevende en achtste boek gewijd.
Monteverdi moest na de dood van hertog Vincenzo Gonzaga in 1612 Mantua verlaten en vond in Venetië een nieuw onderkomen.
Boek 7 bevat maar liefst 29 zeer verschillende stukken. Agnew koos twee duetten, twee solomadrigalen, een vierstemmig werk, een sinfonia en het grote madrigaal ‘Ballo: Tirsi e Clori’ waardoor er een mooi beeld van de diversiteit van boek 7 is ontstaan. Boek 8, het grootste van alle madrigaalboeken in twee delen, krijgt de ondertitel ‘Madrigali guerrieri et amorosi’ (oorlogs- en liefdesmadrigalen) mee en daarin vinden we onder meer het prachtige madrigaal, of eigenlijk meer de mini-opera, Il Combattimento di Tancredi e Clorinda op een tekst van Torquato Tasso. In dit meesterwerk van bijna twintig minuten wordt de genoemde slag tussen de twee geliefden door Monteverdi zelf in het originele voorwoord van regieaanwijzingen voorzien. Tegen de achtergrond van de slag om Jeruzalem ten tijde van de kruistochten, beschrijft Monteverdi de innerlijke en fysieke strijd van de twee hoofdpersonen en op deze opname is het relaas werkelijk hartverscheurend.
Alle madrigalen in deze schitterende serie worden voorbeeldig uitgevoerd. De tekst komt haarfijn en gedetailleerd, maar met ruimte voor individuele zangers tot zijn recht en de uitvoeringen laten horen hoe groot Monteverdi als vernieuwer was. Elke noot is een genot, elke klank is rijk maar subtiel.
De uitgave bevat ook interessante achtergrondverhalen die de moeite van het lezen meer dan waard zijn. Mooier kan ik me deze juwelen van Monteverdi bijna niet voorstellen.
Monteverdi, ‘Madrigali, vol 3.’ Venezia, Harmonia Mundi HAF 8905278.

 

Restaurant van het Jaar

Restaurant van het Jaar

Cavallaro

Cavallaro

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de Italië Magazine nieuwsbrief en ontvang leuke nieuwtjes en inspirerende vakantietips!

Koffiecentrale

Koffiecentrale

Tururi

Tururi

Juist

Juist