Nu in de winkel!

Agenda

Alles over het Colosseum

Voor het eerst is, in de monumentale gangen van het Colosseum, een tentoonstelling ingericht met als onderwerp het Amphitheatrum Flavium zelf. In zes verschillende afdelingen wordt de geschiedenis van dit wereldwonder vanaf de bouw tot op heden uitvoerig belicht. Hoe keizer Vespasianus besloot om op de plek van een door Nero aangelegd kunstmatig meer een kolossaal gebouw neer te zetten, waar het Romeinse volk vermaakt kon worden met (gratis) wildedieren- en gladiatorengevechten. Hoe het Colosseum in de vroege middeleeuwen werd omgevormd tot een fort van een machtige Romeinse familie en hoe het in de renaissance diende als makkelijk toegankelijke steengroeve voor de bouw van nieuwe kerken. Maar er is meer. Ook in de literatuur en in de collectieve verbeelding groeit het Colosseum uit tot een eeuwigdurend symbool van macht, beschaving en cultuur.
‘Colosseo, Un’icona’, t/m 7 januari 2018 in het Colosseum, Rome. Voor meer informatie +39 06 3996 7700 of www.coopculture.it.

Hart onder de riem

In het afgelopen jaar hebben verschillende aardbevingen miljarden euro’s aan schade veroorzaakt in Midden-Italië. Ook het 14de-eeuwse plaatsje Sant’Angelo in Pontano (Le Marche) werd flink getroffen: honderden mensen werden dakloos. Een aantal Nederlanders met een vakantiehuis in dit dorpje wilde iets bedenken om de bewoners te helpen. Op 3 en 4 juni wordt een gratis muziekfestival georganiseerd, wat door middel van crowdfunding wordt bekostigd. Verschillende muzikanten uit Italië en Nederland zullen optreden, er wordt een Italiaanse film vertoond en een aantal dorpsbewoners zal een rondleiding geven door het middeleeuwse dorp.
‘Muziekfestival Hart onder de Riem’, 3 & 4 juni, Sant’Angelo in Pontano, www.voordekunst.nl.

Geschiedenisles 2.0

Technologie en historie komen bij elkaar in het Ara Pacis Museum in Rome. Door middel van augmented reality kun je hier het culturele erfgoed van Rome tot leven zien komen. Bewonder de orginele gebouwen die verschillende transformaties hebben ondergaan voor ze werden bedolven door de aarde en begeef je in een (virtuele) wereld vol natuur.
Je wandelt ook door een park van de godin Roma met dieren, planten en insecten, waar de oude Romeinen bij elkaar kwamen om oorlogen te vergeten. Aan het eind van de tentoonstelling kun je zien hoe Augustus en zijn familie zich samen presenteren. En dat allemaal met een virtual reality-bril op.
‘L’Ara com’era’, t/m 30 oktober 2017 in Museo dell’Ara Pacis, Rome, voor meer informatie www.arapacis.it   

Terugkeer van de farao’s

Het Archeologisch Museum van Napels zit in de lift. Een nieuwe (Toscaanse) directeur, eindelijk een eigen website en meer afdelingen open ter bezichtiging. Het MANN, zoals de officiële afkorting luidt, werd jarenlang geplaagd door gebrek aan personeel en vooral initiatief. Met de nieuwe jonge leiding moet daar nu verandering in komen. Als één van de eerste stappen van het driejarenplan om het museum opnieuw te lanceren zijn na zes jaar moeizame restauratie twee afdelingen opnieuw voor het publiek geopend. De afdeling Epigrafie voor de liefhebbers van inscripties en de Egyptische afdeling. De collectie Egyptische kunst van Napels is de oudste van Europa en, dankzij een goed aankoopbeleid, na Turijn de rijkste en belangrijkste van Italië. Behalve aan de kunstwerken zelf worden met de nieuwe inrichting ook de verzamelaars in het zonnetje gezet. Zoals de avontuurlijke Giuseppe Picchianti en zijn vrouw, die in de voetsporen van de troepen van Napoleon een enorme hoeveelheid kostbare oudheden in de wacht wisten te slepen.

‘Il ritorno dei faraoni’ vernieuwde inrichting Egyptische en Epigrafische afdelingen in het Museo Archeologico Nazionale, Napels. Voor meer informatie www.museoarcheologiconapoli.it.

Italië in eigen land

Waan je drie dagen lang in het zonnige Italië tijdens het Italië Evenement op Kasteel de Haar. Dit jaar is Napels de gaststad en dat betekent onder andere dat pizzaioli uit het hele land de strijd aangaan tijdens het ‘Campionato della Pizza 2017’. Verder zullen zo’n tweehonderd exposanten, artiesten en koks, onder wie Giovanni Caminita, zorgen voor heerlijke hapjes en prachtige Italiaanse producten. Aarzel niet om de kinderen mee te nemen, want ook voor hen worden tal van activiteiten georganiseerd. Bovendien mogen ze tot en met twaalf jaar gratis mee!
‘Italië Evenement’, 19, 20 & 21 mei, Kasteel de Haar, Utrecht, www.italieevenement.nl.

Jeroen Bosch en Venetië

Na Den Bosch en Madrid is nu ook Venetië betoverd geraakt door de wonderbaarlijke visioenen van Jheronimus (Jeroen) Bosch. Venetië is de enige stad in Italië die maar liefst drie schilderijen van Bosch in bezit heeft. De drie werken (twee drieluiken en vier panelen) zijn speciaal voor deze tentoonstelling met zorg gerestaureerd. In het Dogenpaleis worden ze omringd door vijftig werken van tijdgenoten van Bosch (circa 1450-1516), zoals Jacopo Palma Il Giovane, Quentin Massys en Jan Van Scorel. Met behulp van kostbare manuscripten, antieke sculpturen en tekeningen van onder andere Dürer, Brueghel en Cranach komt de wereld van de geletterde kardinaal Domenico Grimani tot leven, de kunstliefhebber die de werken van Bosch aankocht voor zijn verzameling. Dankzij een speciale (virtual reality) kan de bezoeker in de schilderijen van Bosch stappen en ronddolen in de gruwelen van de hel of de weldadige rust van het
paradijs.
‘Jheronimus Bosch e Venezia’, t/m 4 juni in het Palazzo Ducale, Venetië. Voor meer informatie +39 041 271 5911 of palazzoducale.visitmuve.it.

Een geniale bohemien

Het veel te korte leven van de geniale, gepassioneerde en onfortuinlijke bohemien Amedeo Modigliani (1884-1920) heeft al veel stof opgeleverd voor romans en speelfilms. Maar het zijn de creaties van de schilder en beeldhouwer uit Livorno die het meest tot de verbeelding spreken. In Genua zijn meer dan vijftig werken te zien die een getuigenis vormen van zijn explosieve verbeeldingskracht. In 1906 vestigde Modì, zoals zijn bijnaam luidde, zich in Parijs. Zijn eerste werken verraden een duidelijke invloed van collega’s als Toulouse-Lautrec, Cézanne en Picasso. Vanaf 1910 ontwikkelde Modì een fascinatie voor archaïsche beelden en primitieve maskers, onder invloed van de Roemeense beeldhouwer Brâncus¸i. In de laatste fase van zijn leven keerde hij terug naar de schilderkunst. In 1920 stierf hij aan tuberculose, gesloopt door zijn alcohol- en drugsverslaving.
‘Modigliani’ van 16 maart t/m 16 juli in het Palazzo Ducale, Genua. www.palazzoducale.genova.it.

Rafaël, Titiaan en Bellini in Enschede

Beleef de Italiaanse renaissance in Enschede. Vanaf 11 februari worden 45 meesterwerken van 16de-eeuwse Italiaanse schilders tentoongesteld in Rijksmuseum Twenthe. Naast werk van beroemde schilders uit Rome en Venetië biedt de expositie ook schilderijen van minder bekende meesters als Lorenzo Lotto en Alessandro Moretto. Een blik­vanger is het werk van de meest gevierde Romein, Rafaël (1483-1520). Zijn stijl vormde met die van Bellini en Titiaan de basis voor de schilderkunst in Italië van de latere 16de eeuw. De renaissance­schilderijen uit Brescia in Noord-Italië worden voor het eerst in Nederland getoond.

‘In het hart van de renaissance’, 11 februari t/m 18 juni 2017 in Rijksmuseum Twenthe, Enschede, www.rijksmuseumtwenthe.nl

‘Sixtijnse kapel’ van Vicenza

Palazzo Chiericati werd in 1550 ontworpen door de beroemde architect Andrea Palladio voor een adellijke familie uit Vicenza. In 1855 werd het de zetel van het stedelijk museum en na een zorgvuldige restauratie is de rijke schilderijencollectie nu weer voor het publiek toegankelijk. Dankzij vele schenkingen uit voorbije eeuwen bezit het museum topwerken van schilders als Jacopo Bassano, Tintoretto en Veronese. Extra bijzonder is de reconstructie van wat wel de ‘Sixtijnse Kapel van Vicenza’ wordt genoemd: de in de 19de eeuw afgebroken kerk van San Bartolomeo, inclusief originele vloer, roosvenster en Renaissance-altaarstukken van onder andere Cima da Conegliano. Het paleis en de collectie vormen een uitgelezen kans om architectuur en schilderkunst uit het gebied van Venetië en Vicenza beter te leren kennen.
‘L’Ala Novecentesca di Palazzo Chiericati’, Vicenza. Voor meer informatie +39 0444 222811 of
www.museicivicivicenza.it

rvhj2017

rvhj2017

Cavallaro

Cavallaro

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de Italië Magazine nieuwsbrief en ontvang leuke nieuwtjes en inspirerende vakantietips!

Koffiecentrale

Koffiecentrale

Tururi

Tururi

Juist

Juist