Nu in de winkel!

Agenda

Italiaanse uren

De in Breda geboren Ramón van der Ven besloot op zijn 18de om schilder te worden. Maar in plaats van een opleiding in Nederland te volgen, ging hij naar Florence, waar hij les nam bij een particulier instituut. Ramóns stijl is sterk beïnvloed door het werk van 19de-eeuwse en begin 20ste-eeuwse schilders en schrijvers. In de lente van 2016 werd hem in Florence een artist-in-residence-positie aangeboden door het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut (NIKI). Florence en omgeving inspireerden hem tot een serie schilderijen, waarvan je er 28 kunt bewonderen tijdens een expositie in het instituut georganiseerd door de directeur Michael Kwakkelstein en het agentschap MIRacoli. De titel Italian Hours is een verwijzing naar het in 1909 uitgegeven reisboek van Henry James, één van zijn inspiratiebronnen. (VF)
‘Italian Hours’, t/m 19 mei, www.niki-florence.org.

Speels protest

Op 31 oktober 1924 werd de Italiaanse kunstenaar Enrico Baj geboren in Milaan. Hij studeerde gelijk-tijdig aan de kunstacademie van Brera en aan de rechtenfaculteit van de universiteit van Milaan, waar hij afstudeerde als advocaat. Toch besloot hij zijn leven te wijden aan de kunst, waar hij al snel bekend werd door zijn kleurrijke, vaak maatschappijkritische werken waarin hij experimenteerde met verschillende materialen. In 2003 overleed Baj, maar zijn werk is nog zeer populair. Het Cobra Museum in Amstelveen exposeert tot en met 14 mei ruim honderd van zijn werken. De tentoonstelling heeft de naam Play as Protest gekregen, refererend aan de stijl van Baj; zijn creaties inzetten als vorm van speels protest.
‘Enrico Baj: Play as Protest’, 4 februari t/m 14 mei, Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen. www.cobra-museum.nl.

Geschiedenisles 2.0

Technologie en historie komen bij elkaar in het Ara Pacis Museum in Rome. Door middel van augmented reality kun je hier het culturele erfgoed van Rome tot leven zien komen. Bewonder de orginele gebouwen die verschillende transformaties hebben ondergaan voor ze werden bedolven door de aarde en begeef je in een (virtuele) wereld vol natuur.
Je wandelt ook door een park van de godin Roma met dieren, planten en insecten, waar de oude Romeinen bij elkaar kwamen om oorlogen te vergeten. Aan het eind van de tentoonstelling kun je zien hoe Augustus en zijn familie zich samen presenteren. En dat allemaal met een virtual reality-bril op.
‘L’Ara com’era’, t/m 30 oktober 2017 in Museo dell’Ara Pacis, Rome, voor meer informatie www.arapacis.it   

Terugkeer van de farao’s

Het Archeologisch Museum van Napels zit in de lift. Een nieuwe (Toscaanse) directeur, eindelijk een eigen website en meer afdelingen open ter bezichtiging. Het MANN, zoals de officiële afkorting luidt, werd jarenlang geplaagd door gebrek aan personeel en vooral initiatief. Met de nieuwe jonge leiding moet daar nu verandering in komen. Als één van de eerste stappen van het driejarenplan om het museum opnieuw te lanceren zijn na zes jaar moeizame restauratie twee afdelingen opnieuw voor het publiek geopend. De afdeling Epigrafie voor de liefhebbers van inscripties en de Egyptische afdeling. De collectie Egyptische kunst van Napels is de oudste van Europa en, dankzij een goed aankoopbeleid, na Turijn de rijkste en belangrijkste van Italië. Behalve aan de kunstwerken zelf worden met de nieuwe inrichting ook de verzamelaars in het zonnetje gezet. Zoals de avontuurlijke Giuseppe Picchianti en zijn vrouw, die in de voetsporen van de troepen van Napoleon een enorme hoeveelheid kostbare oudheden in de wacht wisten te slepen.

‘Il ritorno dei faraoni’ vernieuwde inrichting Egyptische en Epigrafische afdelingen in het Museo Archeologico Nazionale, Napels. Voor meer informatie www.museoarcheologiconapoli.it.

Een geniale bohemien

Het veel te korte leven van de geniale, gepassioneerde en onfortuinlijke bohemien Amedeo Modigliani (1884-1920) heeft al veel stof opgeleverd voor romans en speelfilms. Maar het zijn de creaties van de schilder en beeldhouwer uit Livorno die het meest tot de verbeelding spreken. In Genua zijn meer dan vijftig werken te zien die een getuigenis vormen van zijn explosieve verbeeldingskracht. In 1906 vestigde Modì, zoals zijn bijnaam luidde, zich in Parijs. Zijn eerste werken verraden een duidelijke invloed van collega’s als Toulouse-Lautrec, Cézanne en Picasso. Vanaf 1910 ontwikkelde Modì een fascinatie voor archaïsche beelden en primitieve maskers, onder invloed van de Roemeense beeldhouwer Brâncus¸i. In de laatste fase van zijn leven keerde hij terug naar de schilderkunst. In 1920 stierf hij aan tuberculose, gesloopt door zijn alcohol- en drugsverslaving.
‘Modigliani’ van 16 maart t/m 16 juli in het Palazzo Ducale, Genua. www.palazzoducale.genova.it.

De ziel van Sicilië

Letizia Battaglia is meer dan een fotografe. Al decennialang legt ze de essentie van Italië vast in een oneindig lijkende reeks indrukwekkende beelden. Dat doet ze vooral in haar geboortestad Palermo, waar ze als een van de eerste fotojournalisten gruwelijke maffiamoorden vastlegde. Beroemd is haar foto uit 1980 van de huidige Italiaanse president Mattarella met in zijn armen het bebloede lichaam van zijn door de maffia vermoorde broer Piersanti, toen president van het gewest Sicilië.
Maar Letizia is ook chroniqueur van het leven van alledag en van de theater- en filmwereld. Een ruime selectie van tweehonderd foto’s neemt de bezoeker mee tot in de diepste lagen van de Siciliaanse samenleving.

‘Letizia Battaglia. Per pura passione’, t/m 17 april in het MAXXI Museo nazionale delle arti del XXI secolo, Rome. www.fondazionemaxxi.it.

Rafaël, Titiaan en Bellini in Enschede

Beleef de Italiaanse renaissance in Enschede. Vanaf 11 februari worden 45 meesterwerken van 16de-eeuwse Italiaanse schilders tentoongesteld in Rijksmuseum Twenthe. Naast werk van beroemde schilders uit Rome en Venetië biedt de expositie ook schilderijen van minder bekende meesters als Lorenzo Lotto en Alessandro Moretto. Een blik­vanger is het werk van de meest gevierde Romein, Rafaël (1483-1520). Zijn stijl vormde met die van Bellini en Titiaan de basis voor de schilderkunst in Italië van de latere 16de eeuw. De renaissance­schilderijen uit Brescia in Noord-Italië worden voor het eerst in Nederland getoond.

‘In het hart van de renaissance’, 11 februari t/m 18 juni 2017 in Rijksmuseum Twenthe, Enschede, www.rijksmuseumtwenthe.nl

‘Sixtijnse kapel’ van Vicenza

Palazzo Chiericati werd in 1550 ontworpen door de beroemde architect Andrea Palladio voor een adellijke familie uit Vicenza. In 1855 werd het de zetel van het stedelijk museum en na een zorgvuldige restauratie is de rijke schilderijencollectie nu weer voor het publiek toegankelijk. Dankzij vele schenkingen uit voorbije eeuwen bezit het museum topwerken van schilders als Jacopo Bassano, Tintoretto en Veronese. Extra bijzonder is de reconstructie van wat wel de ‘Sixtijnse Kapel van Vicenza’ wordt genoemd: de in de 19de eeuw afgebroken kerk van San Bartolomeo, inclusief originele vloer, roosvenster en Renaissance-altaarstukken van onder andere Cima da Conegliano. Het paleis en de collectie vormen een uitgelezen kans om architectuur en schilderkunst uit het gebied van Venetië en Vicenza beter te leren kennen.
‘L’Ala Novecentesca di Palazzo Chiericati’, Vicenza. Voor meer informatie +39 0444 222811 of
www.museicivicivicenza.it

rvhj2017

rvhj2017

Cavallaro

Cavallaro

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de Italië Magazine nieuwsbrief en ontvang leuke nieuwtjes en inspirerende vakantietips!

Koffiecentrale

Koffiecentrale

Tururi

Tururi

Italië Evenement

Italië Evenement