Zo bouw je dus een massief terras met boomstammen…

Yvonne & Govert

Onze woning is met een sterke architecturale vormtaal ontworpen en gebouwd. Het terras zal vanuit de “loggia” de verbinding gaan maken tussen het gebouw en het landschap (de berghelling). Het terras moet daarom ook krachtig zijn in het ontwerp, maar bovenal functioneel op de schuine helling.

 

Het ontwerp

Uitgaande van “mijn kennis” van het ontwerpen van houten terrassen is het erg interessant om te ervaren hoe onze Italiaanse architecten dit benaderen.
Het ontwerp van het terras stond al vrij snel vast in zijn vorm, alleen niet in de uitvoering. Wij gingen ervan uit dat we terrasplanken (als in Nederland) zouden gaan toepassen in een zware kwaliteit. Dit liep even anders dan gedacht….…

Allereerst werd er in een vroeg stadium al rekening gehouden, tijdens de bouw, met een zware fundering in de berghelling voor het terras. Daarnaast werd er al snel vastgesteld dat het een massief houten terras zou worden dat gelijktijdig als trap en als bank zou kunnen fungeren. Een robuust terras dat het ontwerp van het huis zou versterken. Voor ons was het een verrassing te horen dat de kosten van de massieve balken lager waren dan terrasplanken.
Deze aanpak woog, in kosten, niet op tegen een langere duur constructietijd, die normaal is bij een “traditioneel” terras.

Hierboven het principe ontwerp van het terras.

Doorsnede van het huis met het houten terras.

Vooraanzicht van het huis.

 

Europese Lork

Afgezien van het ontwerp was onze eis dat er bij de realisatie gekozen moest worden uit Europese houtsoorten met een lage “carbon-footprint”.
Onze keuze is gevallen op de Lork (Larix decidua), dit is een naald verliezende conifeer die duurzaam en bovenal een lokaal voorhanden zijnde houtsoort is in ons gebied in de Langhe.  Bovendien is de waterbestendigheid, dankzij de hars in het Lariks hout, hoog. Onze keuze voor de houtsoort was dan ook, in samenspraak met de architecten Alberto en Giulia, snel gemaakt. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lork

 

 

De realisatie

Tijdens de realisatie waren wij gelukkig op het project aanwezig en konden wij gadeslaan hoe deze megaklus geklaard werd.
Het respect naar de werklieden (“operai”) toe is alleen maar toegenomen.
Deze mannen zullen uiteindelijk de klus in twee dagen klaren. Maar eerst moesten wij samen met de architecten de routing bepalen en derhalve het zitgedeelte.
Ter plekke wordt er gepast en gemeten,  overleggen en schetsten we om een uiteindelijk een prachtig eindresultaat te verkrijgen.

Ter plaatse schetsen we samen met de architecten de mogelijke routing en zitgedeeltes.

De massieve liggers die het terras zullen ondersteunen.

 

Om de massieve balken de helling af te krijgen is een kraan nodig.

 

Een knap staaltje vakmanschap.

We zijn erg blij met ons robuuste terras!

Wie zijn wij?

Yvonne Koorengevel: “Bij het ministerie LNV werkte ik aan de verduurzaming van ons voedsel. Om ook in de toekomst voldoende en verantwoord voedsel te hebben moeten we meer plantaardige en minder dierlijke producten consumeren.”

Govert Visser: “Als docent en tuinarchitect werkte ik met studenten Outdoor Design aan het klimaatadaptief ontwerpen van de buitenruimte bij diverse projecten. Daarnaast was ik betrokken bij de restauratie van de prachtige tuin van Villa Pizzo aan het Comomeer.”

“Recent zijn we allebei met pensioen en hebben wij meer tijd om te genieten van cultuur, natuur en de Italiaanse keuken. Daarnaast richten wij ons op de omvorming van onze tuin in Cigliè, met als rode draad de principes van permacultuur, klimaatadaptatie en biodiversiteit.”

 

Italië Magazine editie 2/2023

Italië Magazine editie 2/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie