Welke taal spreken ze eigenlijk in Nederland?

Een huis voor Tessa & Guus

Wat is de hoofdstad van jullie land? En komen jullie echt uit Nederland-Nederland, of uit een land daar dichtbij? Bizar hoe weinig Italianen afweten van ons land. Je vraagt je af hoe het er hier op school aan toe gaat. Wanneer zouden ze met topografie starten? Meester Verburg liet mij (Tessa) en mijn klasgenootjes in ieder geval al in groep zes alle Europese landen plus hoofdsteden uit het hoofd leren. Nou is daar ook niet zo heel veel van blijven hangen, want ik moest laatst nog opzoeken wat de hoofdstad van Albanië is. Italië-Rome ben ik gelukkig nooit vergeten.

De volgorde der klussen
Voordat we met dit verbouwingsproject begonnen hebben we een aantal kluscursussen gevolgd. Helaas bestond er geen cursus ‘klusvolgorde’. Ik weet zeker dat dit een gat in de markt is voor de doelgroep ‘beginnende doe-het-zelvers’. Dat de lekkages van het dak eerst gerepareerd moeten worden voordat je gaat schilderen, dat is niet zo lastig te bedenken. Maar wat doe je nou eigenlijk eerst? Het bad monteren of de muur tegelen? Elektra vervangen of een nieuwe deur plaatsen? De verwarming aansluiten of een nis in de muur uitbeitelen? Ook als je niet helemaal de meest logische klusvolgorde aanhoudt komt het uiteindelijk wel goed. Je moet dan alleen wel een tijdje de voordeur op slot doen als je naar de wc gaat, omdat de badkamerdeur nog ontbreekt. Het risico dat de buurman de deur opendoet om hoi te zeggen en jou direct op de pot ziet zitten, wil je niet lopen.

Aan het werk!
Aan de ene kant van de woonkamer hebben we een nieuwe toegang naar de badkamer gemaakt en aan de andere kant zijn we bezig met het maken van een luik naar de kelder. Door deze acties hebben we het onszelf wel lastig gemaakt, want zowel een deur als een luik nemen veel plaats in. Om wat extra ruimte te creëren heeft Guus een nis gemaakt. Dat gaat als volgt: eerst zet je alle meubels buiten, want anders ligt alles nadat je klaar bent verborgen onder 10cm stof. Dan doe je een stofmasker op en zaag je met de diamantzaag de omtrek van de nis uit. In het geval je niet weet wat een diamantzaag is, ik had ook geen idee wat het was voordat we hier aankwamen. Het is in ieder geval geen zaag met diamantjes er op. Na de diamantzaag is de volgende machine aan de buurt: de klopboor/-beitel. Hiermee maak je de nis dieper en hak je de stenen uit de muur. Als dat gebeurd is ga je metselen. Niet vergeten zand toe te voegen aan je cement, want anders wordt het geheel nogal blubberig. Dat is prima voor een modderbadje, maar niet zo handig voor het afwerken van de nis. Het cement werp je eerst bovenhands de nis in (dit is geen grapje, zo blijft het beter hangen) en daarna maak je alles netjes recht. Na het metselen check je nog een keer of het allemaal waterpas staat. Zo ja, dan zet je alle meubels weer binnen en klaar is kees. Het is een hoop werk, maar het is echt supergoed gelukt!

 

Onze kluscurve stijgt nu razendsnel. In de eerste maanden moesten vooral veel op anderen wachten voordat we verder konden en nu zijn we gewoon keihard aan het beuken. Veruit de meeste klussen die we hier doen hebben we nog nooit eerder gedaan. We zijn er al achter dat lukraak beginnen vaak niet de beste klusresultaten oplevert. Nu kijken we meestal een paar filmpjes op YouTube om te zien hoe het moet en daarna gaan we van start. We hebben het geluk dat de buren ook aan het verbouwen zijn. Er lopen bij hen heel wat bouwvakkers rond. In ruil voor zo nu en dan een kopje koffie geven zij graag gevraagd en ongevraagd advies. Zeker weten dat een paar van onze klussen zonder deze bouwvakkersraad een stuk langer hadden geduurd. Tussentijds komt de buurman vaak nog even melden wat hij van onze voortgang vindt. Meestal vindt hij dat we goed bezig zijn, maar het verschil tussen onze Italiaanse buur en wij als Hollanders is erg groot. Wij willen vooral dat alles mooi wordt en hij is vooral van het praktische. Een deur vervangen omdat de oude niet mooi is? Waarom zou je? Een deur is toch een deur?

 

De badkamer is inmiddels betegeld, naast de trap hebben we een inbouwschuifdeur gemonteerd, het bad, de wc en het bidet zijn geplaatst, een deel van vloer is gelegd, van een oude deur hebben we een nieuwe gemaakt en momenteel plaatsen we de dubbele beglazing. We got this!

A presto!

Guus & Tessa

Tessa en Guus zijn verliefd op het Iseomeer en verbouwen in deze regio een oud Italiaans huis tot hun droomhuis. Ze vertellen hier over hun belevenissen. Op Instagram vind je hen onder de naam ‘eenhuisinitalie’. Hier posten ze wekelijks foto’s van de klusvorderingen. Overnachten in La Caravana? Check abnb.me/9AfkfNBV18 of stuur een mailtje naar booking@eenhuisinitalie.nl.

 

Italië Magazine editie 1/2023

Italië Magazine editie 1/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie

instagram