Wat ik hier doe als au pair

Au pair in Milaan

Ik was aan het denken over wat ik in mijn volgende blog zou schrijven en besefte  dat ik eigenlijk nog maar weinig heb verteld over het daadwerkelijke werk dat ik hier doe. En is het leuk om wat meer te vertellen over mijn werk als au pair. Want ja, uiteindelijk is het daardoor mogelijk om hier te zijn. Misschien is het een  inspiratie voor mensen die dit ook willen doen of gewoon een leuk verhaal om te lezen!

 

 

Aupair zijn kan heel verschillend zijn, het ligt echt volledig aan wat voor een familie je kiest en welke familie dus ook jou kiest. Ik zelf heb de website aupairworld.com gebruikt, helemaal gratis en betrouwbaar.  Toen ik ervoor koos om au pair te worden ging ik online opzoeken hoe je dan nou uiteindelijk bij een familie terecht kan komen. Velen au-pairagentschappen popten op. Die geven onder andere ook workshops en cursussen om je voor te bereiden als au pair, hartstikke fijn allemaal, maar dat kost je dan ook wel even een paar centjes.

Toevallig was  een vriendin van mijn zus  au pair geweest. Ik heb haar toen gevraagd hoe dat te werk ging en welke website/bureau zij had gebruikt. En zo kwam ik bij aupairworld.com terecht, ik maakte een uitgebreide pagina aan met veel informatie. Van wat ik in een familie zoek tot of ik een roker ben of niet. Je geeft aan van wanneer tot wanneer je wilt werken, in welk land, met hoeveel kinderen etc. Het gastgezin doet precies hetzelfde, alleen dan gebaseerd op wat voor een familie zij zijn, wat voor een verwachtingen zij hebben voor de au pair en voor hoelang ze iemand zoeken.

Wanneer je begint met zoeken maakt niet zoveel uit. Ik ben nogal geordend en heb graag alles op tijd en gepland staan, dus ik begon in januari 2017 met het aanmaken van mijn profiel en het zoeken naar een familie, waar ik in augustus 2017 zou kunnen starten. Het gastgezin waar ik nu woon had ik al na 2 weken gevonden.

Het mooie aan deze website is dat een gastgezin ook jou kan contacten als ze interesse hebben. Zo kreeg ik enkele berichten van gastgezinnen en had ik er zelf een paar verstuurd. Als je dan een bericht verstuurt betekent dat niet gelijk dat de deal al rond is! Je gaat in gesprek om te kijken of jullie een beetje bij elkaar passen en of er vragen zijn vanuit het gastgezin of de au pair. In mijn geval had ik een berichtje gestuurd naar dit gastgezin, ik kreeg al redelijk snel (na een dag) een antwoord over dat ze interesse hadden en met mij wilden skypen om me beter te leren kennen. Voor mij was die skype‘date’ net zo belangrijk als voor hen, want vanaf een paar tekstjes en wat foto’s kun je niet gelijk afleiden of dit de perfecte familie voor jou is. Ze vertelden mij zo dat ze nog heel veel andere berichtjes hadden gekregen van andere meiden/jongens, dus dat ze me na het skypegesprek zouden melden of ze denken dat ik goed zou passen bij de familie. Ik schatte mijn kansen niet hoog in, want ja er zijn duizenden au pairs op die website en er waren bij hen al een stuk of 25 berichten binnengekomen zeiden ze. Maar de volgende dag kreeg ik een mail over dat ze erg onder de indruk waren en dachten dat ik goed zou passen bij hen en of ik er dan over wilde nadenken of ik 100% zeker was dat ik bij hen wilde intrekken als au pair.

Mijn antwoord was gelijk ja. Puur omdat ik zag dat naast dat deze familie er erg vriendelijk en hardwerkend uitzag, ze ook zoveel vertrouwen hadden in mij en zagen dat ik een hardwerkend persoon ben met veel ambitie. Uiteindelijk ben ik toch maar even uit die 25 anderen gekozen…

Wat een belangrijk punt is, is om wel altijd een contract op te stellen, het hoeft niet, maar geeft wel veel meer zekerheid. Zo had ik een contract voor 6 maanden en zou kijken vanaf daar hoe het verder zou gaan en of ik langer wilde blijven. Nu blijf ik tot begin juni, omdat het mij hier zo goed bevalt!

 

 

Dus, wat doe ik nou allemaal? Als aupair zijn je taken heel divers en hangt het af van wat het gastgezin wil dat je doet en voor hoeveel kinderen je moet zorgen. Ik zorg voor 2 meiden, een tweeling van 8 jaar oud. Ze zijn energiek, slim en sportief. Zo zijn mijn taken voornamelijk het brengen en ophalen van sport en school, huiswerk met ze maken en Engels aan ze leren. Er is een schema van welk uur tot welk uur ik werk en hoe laat iedereen waar moet zijn. Naast dat ik er ben, is er ook een nanny, Elena. Zij maakt schoon en brengt bijvoorbeeld Carolina naar zwemles als ik Cecilia naar basketbal breng.

Ik moet eerlijk zeggen, dat au pair zijn niet zo makkelijk is als het lijkt. Wat ik heb geleerd tijdens deze maanden is dat geen enkele familie perfect bij je past. De kinderen kunnen het bloed onder je nagels vandaan halen, maar ook weer zo ontzettend lief zijn. Hetzelfde geldt voor de ouders, het is onmogelijk om het met alles eens te zijn of dezelfde ideeën te hebben over opvoeding. En dat is oké, want uiteindelijk blijven zij de ouders en jij de au pair. Ik ben zelf erg blij met mijn gastgezin en hoe zij mij behandelen. De ouders hebben beide een drukke baan en er zijn ook altijd persoonlijke dingen die kunnen gebeuren in zo’n familie en dan moet je er gewoon voor ze zijn en ze helpen waar het kan. Zo was de opa van de meiden plots overleden en was iedereen in rep en roer. Het was chaos, maar op zo’n moment voelde ik wel dat je echt deel uitmaakt van die familie en ik ze zoveel mogelijk wilde steunen en helpen waar kon. Zelfs als dat dan buiten mijn werkschema viel.

 

 

Ook denk ik zeker dat je als au pair in een Italiaanse familie merkt dat ze erg gericht zijn op familie en graag de deur openzetten voor iedereen. En dat is precies hoe Italianen worden beschreven, als familiemensen, met een grote passie voor koken en open.

Dus eventuele toekomstige au pairs die dit lezen, niks is perfect, dus wees flexibel!

Italië Magazine editie 1/2023

Italië Magazine editie 1/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie

instagram