Vol aan de bak

Au pair in Milaan

Weer terug in het ritme van Milaan. Na uitgerust teruggekeerd te zijn uit Amsterdam, ben ik weer vol aan de bak met school en werken. Jammer genoeg betekent het ook dat het steeds dichterbij komt dat veel van mijn vrienden weer teruggaan naar het land waar zij officieel studeren. Zo gaan Chris en Willem bijvoorbeeld terug naar Melbourne en Delft. Zij studeerden hier aan de Politecnico van Milaan voor één semester. Nu is het tijd dat ze weer teruggaan. Heel erg jammer, maar ja zo is het nu eenmaal. Ondanks dat zij vertrekken zit er ook weer een leuke kant aan. Deze Erasmus-studenten gaan weg, maar er komen ook weer nieuwe voor in de plaats. Altijd gezellig om weer nieuwe mensen te ontmoeten! De afgelopen twee maanden had ik het wel een beetje gehad met continu nieuwe mensen ontmoeten en besteedde ik alleen tijd met mijn vrienden. Maar nu een deel van hen weggaat wordt het weer tijd om mij open te stellen voor nieuwe vriendschappen.

Het gaat mij makkelijk af om nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschappen te maken, ik ben iemand die veel praat en snel contact maakt. Naast dat ik gemakkelijk maak, is ook Milaan daar gemakkelijk in. Zoals ik al eerder zei sterft het hier van de mensen, internationaal of Italiaans, het maakt niet uit! Ik zoek op Facebook gewoon een event op om naar toe te gaan en voor je het weet is je sociale kring weer gegroeid.

 

Willem en Chris, bij hun vaste ontbijtplek, Savini bar.

 

Misschien wel leuk om wat over te vertellen is: school. De talenschool waar ik naartoe ga heet ‘Lingue in Comune’. Deze is onder leiding van de gemeente Milaan opgericht. Naast dat je er Italiaans kan leren is het ook mogelijk om Engels of Duits te leren. En zelfs Turks, Arabisch, Chinees of Japans. Aangezien de gemeente Milaan de school heeft opgericht, betekent dit ook dat deze school alleen beschikbaar is in Milaan. Er zijn meerdere leslocaties, in totaal vijf, waar je naartoe kunt gaan. Zelf heb degene gekozen die het best gelegen is vanaf de school van de meiden. Zo kan ik nadat ik ze naar school heb gebracht zelf makkelijk naar school gaan. Ik heb gekozen voor superintensieve lessen, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor intensieve of gewone lessen. Voor mij zijn dat 12 uren Italiaans in een week op school en daarnaast huiswerk. Elke dinsdag, woensdag en donderdag ga ik naar school van 9 uur s ’ochtends tot 1 uur s ’middags. De diversiteit van culturen in mijn klas is verbazingwekkend! Er zitten 23 mensen in mijn klas uit 16 verschillende landen. Toch gek om dan zo in een klas te zitten met al deze mensen. Ieder met zijn eigen taal, eigen cultuur en eigen motief om naar Italië te komen en Italiaans te leren. Ik ben wel de jongste van de groep maar dat is niet te merken, iedereen kan goed opschieten met elkaar en helpt elkaar. Een paar zijn voor de liefde naar Italië gekomen, anderen voor werk (van henzelf of hun partner) en weer anderen om een nieuwe taal te leren omdat ze het leuk vinden. Zo heeft iedereen zijn persoonlijke reden. Er zitten naast mij nog vier andere au pairs in de groep, maar niemand met dezelfde reden als ik. Sommigen bijvoorbeeld omdat ze zo geld krijgen van de overheid uit hun land van herkomst.

Nu zit ik in niveau 3, ook wel B1 genoemd. Voor elk level dat ik heb gedaan moest ik aan het eind een examen doen in schrijven, lezen, praten, luisteren en grammatica. Je kunt maximaal 100 punten verdienen en het minimum die je moet hebben om door te mogen naar het volgende level en om een certificaat te krijgen is 60 punten. Het certificaat dat je behaald is van CILS, Ceritificazione Di Italiano Come Lingua Straniera. Zeker een aanrader voor iemand die Italiaans wilt leren. Ik heb een goede lerares, leer snel en veel in een korte tijd. En dat voor maar 90 euro per niveau! Daarnaast betaal je ook ongeveer 20 euro voor een boek met alle informatie bij elkaar en waar we elke les uit werken.

 

In het zonnetje op Piazza Duomo.

 

Na schooltijd heb ik twee uurtjes vrij voordat ik moet werken, liefst ga ik dan met vrienden een drankje doen of lunchen. Vandaag bijvoorbeeld ook, met Chris. Hij vertrekt vanavond weer naar Melbourne om zijn studie daar af te ronden. We nemen dan wel afscheid van elkaar, maar gelukkig is wel afgesproken dat ik dan maar eens een keer naar Australië moet komen. Toch wel een voordeel dat een deel van je vrienden uit het buitenland komt, heb ik zo toch even mooi contacten over de hele wereld erbij. En wanneer ik dan ook over de wereld ga reizen (wat ik zeker weten van plan ben), heb ik genoeg plekken om langs te gaan! Dit, mijn tijd hier in Milaan, is dus pas het begin. Maar ik loop niet te hard met mijn plannen vooruit, want eerst staan er nog 3 jaren in Bra op mij te wachten aan de universiteit van Gastronomie!

Italië Magazine editie 1/2023

Italië Magazine editie 1/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie

instagram