Hoe het begon

Le strade di Torino

In de zomer van 2015 ben ik verhuisd. Het verschil in reactie op mijn bericht Ik verhuis naar Italië en Ik verhuis naar Turijn was nogal groot. Bij het woord Italië dacht het thuisfront aan heerlijk eten, wijn en prachtige stranden, maar na het noemen van Turijn kregen ze beelden van stinkende uitlaten van grote industrieën en FIAT-auto’s.

Zo onterecht!

Om het thuisfront eens even te laten zien waar ik naar toe was verhuisd begon ik met het instagram-account Le strade di Torino . Elke dag werden familie en vrienden verrast door een instagramfoto van een prachtig plein, gebouw of park in Turijn met als gevolg dat mijn agenda vol begon te stromen met bezoek uit Nederland.

@lestradeditorino

Niet veel later volgde de blog Le strade di Torino , een website waar liefhebbers van Turijn nieuwe en bijzondere plekken van hun stad delen. Zo ontstond de samenwerking tussen een nieuwkomer in Turijn, ik dus, en een Torinese DOC*, Monica. Samen met fotografen, schrijvers, bloggers, illustratoren proberen wij de positieve veranderingen in de stad Turijn te laten zien. Zo zijn de foto’s hieronder gemaakt door Wouter Struyk, een Nederlandse fotograaf (zie ws-design.nl ) die vanwege zijn werk naar Turijn is gekomen.

*Wat is een Torinese DOC? DOC is een beschermde oorsprongsbenaming voor wijn en werd later ook een oorsprongsbenaming voor personen uit Turijn waarvan de grootouders geboren en opgegroeid zijn in Turijn. Een Italiaan geboren en opgegroeid in Turijn maar met ouders uit Palermo, zal nog altijd antwoorden met ‘Palermo’ wanneer je vraagt waar hij vandaan komt.

 

 

Het startsein voor het nieuwe Turijn waren de Olympische Winterspelen in 2006. Daarvoor werd de stad bedekt door een alles bepalend laagje stof, het resultaat van de heftige autoindustrie waar de stad zo bekend om staat. De binnenstad werd volledig afgestoft waardoor prachtige straten en wijken te voorschijn kwamen. De stad werd wakker en overal begonnen nieuwe initiatieven op te duiken. Het nieuwe Turijn trok de aandacht, zelfs The New York Times nam de stad Turijn op in haar lijst van steden te bezoeken in 2016!
Turijn beschikt over een enorme geschiedenis, zo was het de eerste hoofdstad van Italië, maar dat is niet waar Le strade di Torino zich op richt. Ook in deze columnreeks kijk ik niet terug, maar naar het Turijn van nu met zijn vele mooie ontwikkelingen.

 

 

 

Italië Magazine editie 1/2023

Italië Magazine editie 1/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie

instagram