Truffels eten met vrienden

Yvonne & Govert

Wijn, slow food en truffel, was één van onze redenen om in Piemonte ons huis te bouwen. We waren dan ook blij verrast dat Alberto en Giulia (onze architecten) ons uitnodigden om truffel te komen eten. Via een bevriende truffeljager hadden ze witte truffels kunnen kopen en die wilden ze met hun vrienden eten.

Een truffel is een zwam die op de wortels van verschillende boomsoorten groeit, voornamelijk bij loofbomen (eik, beuk, hazelaar). In Piemonte worden meerdere soorten gevonden. De zwarte en de witte zijn het meest bekend. De stad Alba, ongeveer een half uurtje rijden vanuit ons huis, is bekend om de witte truffel, die soms zijn gewicht in goud waard is. In de herfst is in Alba ook de internationale truffelbeurs Fiera Internazionale Tartufo Bianco d’Alba. Als je dan door Alba loopt, ruikt de gehele stad naar truffel.
In Alba is een witte truffel van 1 kilo verkocht voor maar liefst 120.000 euro.

nos.nl/video/2310009-truffel-van-1-kilo-voor-120-000-euro-verkocht-het-is-magisch.html

De truffels zijn er vanaf oktober tot uiterlijk januari. Een truffel is slechts 15 dagen eetbaar en alleen dan ook vindbaar. In die 15 dagen geven ze namelijk een sterke geur af. In de restaurants staan vele gerechten op de kaart waarover truffels geschaafd worden. Voor een spiegelei met witte truffel betaal je al gauw 25 euro.
Voor ons was het dan ook een hele eer om uitgenodigd te worden voor dit echte Italiaanse privé-truffeldiner.

Alberto stuurde vooraf een foto van de truffel die we zouden gaan eten. Een paar dagen later volgde nog een foto. Inmiddels waren er nog enkele truffels bijgekomen.
Toen we bij Alberto en Giulia aankwamen was een aantal vrienden al druk. Onder het genot van lekkere wijnen werkte iedereen aan de voorbereiding van de maaltijd.
Alle ingrediënten waren lokaal; de paddenstoelen, bergkaas, pasta, eieren, brood en wijn
Weetje: Volgens de Italianen hoort je bij truffel Barbaresco te drinken. Dat is een wijn die van de nebbiolo-druif is gemaakt, dezelfde als Barolo.

 

Er volgde een gezellige avond met diverse gangen waarover truffel geschaafd werd.
Alle 7 gangen waren eenvoudig van opzet; immers de truffel verdient de aandacht van de smaakpapillen. Iedereen had een rol op zich genomen, het minutieus schoonmaken (grond verwijderen) van de witte truffel, het verse brood voorzien van bergkaas, de verse pasta koken, enz….

 

Prachtig was het hoe de truffel rondging over de tafel en iedereen zelf de truffel schaafde over de gerechten. Alles tezamen was dit een avond om nooit meer te vergeten.

Wie zijn wij?

Yvonne Koorengevel: “Bij het ministerie LNV werkte ik aan de verduurzaming van ons voedsel. Om ook in de toekomst voldoende en verantwoord voedsel te hebben moeten we meer plantaardige en minder dierlijke producten consumeren.”

Govert Visser: “Als docent en tuinarchitect werkte ik met studenten Outdoor Design aan het klimaatadaptief ontwerpen van de buitenruimte bij diverse projecten. Daarnaast was ik betrokken bij de restauratie van de prachtige tuin van Villa Pizzo aan het Comomeer.”

“Recent zijn we allebei met pensioen en hebben wij meer tijd om te genieten van cultuur, natuur en de Italiaanse keuken. Daarnaast richten wij ons op de omvorming van onze tuin in Cigliè, met als rode draad de principes van permacultuur, klimaatadaptatie en biodiversiteit.”

 

Italië Magazine editie 2/2023

Italië Magazine editie 2/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie