Tagliatelle al ragù toscano

Tjerk kookt Italiaans

Als liefhebber van Italië en de Italiaanse keuken kan ik mij altijd ontzettend verheugen op onze vakanties. Inmiddels zijn we al een aantal keer in Toscane geweest en de kans is groot dat we daar nog veel vaker zullen komen. Niet alleen vanwege de prachtige omgeving, maar vooral ook vanwege die heerlijke Toscaanse keuken. Op voorhand verheug ik mij dan op die heerlijke Toscaanse vleessaus, ragù toscano. Bijna alle restaurants in deze regio serveren deze saus en tot nu toe is het mij eigenlijk altijd gelukt om deze op onze eerste avond al te eten.

Na onze laatste reis kon ik het niet nalaten om dit gerecht zelf te maken en het resultaat deel ik natuurlijk graag met de lezers van Italië Magazine. Mocht jij na het bereiden van dit recept op zoek zijn naar meer authentieke Italiaanse recepten, neem dan gerust een kijkje op Alles Over Italiaans Eten.

 

 

Ingrediënten

 • 800 g tagliatelle
 • 200 g rundergehakt
 • 200 g varkensgehakt
 • 2 verse worsten
 • 2 uien
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 wortels
 • 1 teen knoflook
 • 800 ml tomatensaus
 • 400 ml Toscaanse rode wijn
 • 2 takjes rozemarijn
 • zeezout

 

Bereidingswijze

Persoonlijk vind ik het altijd fijn als alles gewoon netjes klaar staat, voordat ik ‘echt’ begin te koken. Een goede voorbereiding is het halve werk om maar eens een cliché uit de kast te halen.

Daarom is het handig om alle groenten alvast schoon te maken en te snijden. Verwijder de schil van de uien en de knoflook, spoel de stengels bleekselderij goed schoon en schil de twee wortels. Snijd van zowel de bleekselderij als de wortel de bovenkant en onderkant. Als je dit hebt gedaan, snijd je alle groente in mooie fijne stukjes. Hoe fijner, hoe beter.

Maak met een mes een sneetje in de beide worsten en haal het vlees uit het velletje. Voeg het worstvlees bij de twee soorten gehakt en meng dit met je handen zodat de drie soorten vlees een geheel vormen en mooi gelijkmatig ten opzichte van elkaar zijn verdeeld.

Als het vlees en groenten klaar staan, is het tijd voor het echte werk. Verwarm wat olijfolie in een grote koekenpan en stoofpan mag ook. Als de olijfolie warm is, doe je de fijngesneden groente in de pan. Bak deze ongeveer 5 minuten, zodat de smaken goed los kunnen komen.

Doe ook het vlees in de pan en bak dit hard aan. Het is de bedoeling dat het vlees mooi bruin en lekker knapperig wordt. Kortom, bak het vlees vooral niet te kort voor het lekkerste resultaat.

Blus de inhoud van de pan af met de rode wijn. Geef de wijn twee tot drie minuten de tijd, zodat de smaak goed in de groenten en het vlees kan trekken. Daarna doe je ook de tomatensaus erbij samen met de rozemarijn. Breng de saus gelijk op smaak met wat zeezout.

Breng de pastasaus tot aan het kookpunt en draai het vuur dan op zacht. Doe de deksel op de pan en daarna mag je de saus gerust de hele middag laten pruttelen. Controleer natuurlijk wel regelmatig hoe het gaat en roer de ragù dan even door.

Voordat je verder gaat met het koken van de tagliatelle, kijk je of de ragù ver genoeg is ingekookt. Mocht dit nog niet het geval zijn, dan haal je de deksel van de pan. Hierdoor kan het overtollige vocht ontsnappen en wordt de saus vanzelf dikker. Proef dan nog even of je blij bent met de smaak en voeg desgewenst nog wat zeezout toe. Haal de takjes rozemarijn nu uit de pan.

Zet een pan water op voor het koken van de tagliatelle. Als het water kookt, voeg je eerst een eetlepel zeezout toe en daarna doe je de pasta in de pan. Kook deze ‘al dente’ en giet de pasta daarna af. Doe de pasta terug in de pan en voeg de ragù toe. Dit recept voor tagliatelle al ragù toscano is hiermee helemaal klaar. Buon appetito!

 

 

 

 

 

 

Italië Magazine editie 1/2023

Italië Magazine editie 1/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie

instagram