School en werken

Au pair in Milaan

Zoals je al door de titel kan raden ben ik, Ella, au pair in Milaan! Ik ben 18 jaar en kom uit Amsterdam. Dit avontuur begon afgelopen augustus. De reden waarom ik naar Milaan ben gekomen is om vloeiend Italiaans te leren spreken. Al sinds mijn 15de wil ik studeren aan de Universiteit van Gastronomische wetenschappen in Italië. Dit betekende dat ik Italiaans moest kunnen spreken. Au pair worden zou een goede oplossing zijn om kost en inwoning te dekken. Het werken als een au pair houdt in dat je zorgt voor kinderen van een familie. Je leeft bij deze familie en krijgt te eten. Taken zijn verschillende per familie, in mijn geval werk ik elke middag tot 8 uur. Naast het werken ga ik in de ochtend naar school, 3 dagen per week. In mijn vrije tijd zijn er ontzettend veel dingen te doen in Milaan, ik vul mijn tijd met musea, events, feestjes en nog veel meer.

Piazza del Duomo vroeg in de ochtend

De Scala met school

Veel mensen vroegen mij voor ik vertrok wat ik verwachtte en of ik er zin in had. Op dat moment zat ik nog erg in mijn leventje in Amsterdam, net vwo-diploma binnen dus was deze welverdiende vrije maanden volop aan het vieren. Hier bedoel ik mee dat ik geen verwachtingen had en weinig gevoel had bij of ik nou zin had om te gaan of niet. Natuurlijk was ik benieuwd om een nieuwe stad in te gaan met nieuwe mensen, ervaringen en cultuur, maar ik had nooit heel erg bij de gedachte stil gestaan dat ik dan ook echt het huis uitging. Ik liet het allemaal op me afkomen. Als ik daar nu op terugkijk denk ik dat dat mij veel heeft geholpen bij het aanpassen in het nieuwe leventje hier. Niks kon tegenvallen. Natuurlijk mis je thuis en alles wat ik kende voorheen, was alles nieuw. Nu zit ik hier alweer 3 maanden en kan ik je vertellen dat deze ervaring nu al het beste is wat ik ooit heb gedaan, wat ergens wel logisch is aangezien ik nog maar 18 ben. Milaan is een geweldige internationale stad waar je mensen van over de hele wereld ontmoet. Ook een vraag die ik dan veel kreeg was, ‘hoe leer je dan al die mensen kennen?’ Eigenlijk is dat heel makkelijk, waar deze hele generatie zo ongeveer omdraait: social media. Ik had Facebook nooit beschouwd als een medium waarin je ook mensen ontmoette die je nog nooit had gezien of niet kende. Alleen mensen die je kende, familie en vrienden, konden mij volgen op Facebook. De familie waar ik voor ging werken vertelde mij dat je via Facebook deel kon uitmaken van Au pair-groepen of internationale studenten groepen. Toen ik dat ging opzoeken waren het niet alleen die groepen die je vond, en dan ook niet 2 of 3 maar tientallen. De eerste week dat ik aankwam heb ik via Facebook contacten gelegd en daar heb ik goede vrienden uitgehaald. Je hoeft er maar een paar te kennen en binnen no-time heb je er veel meer bij. Het begon al gauw met huisfeestjes en apretivi samen met mensen van over de hele wereld, Italiaans, Nederlands, Amerikaans, Braziliaans, Frans en ga zo maar door. Milaan is de perfecte stad om van een biertje doen met vrienden, zoals ik dat in Amsterdam deed, om te toveren tot een uitgebreide apretivo waar je je ook netter en eleganter voor kleed. Zoals velen weten is Milaan de stad van de mode, en dat is te zien. Zelf ben ik niet iemand die zich voor elke gelegenheid optut, maar na die 3 maanden hier merk ik wel dat ik het belangrijker begin te vinden over hoe ik mij kleed op een normaal avondje uit. Één ding waar ik me totaal niet mee bezig hoef te houden zijn hakken, die Hollandse lengte heb ik dan toch in mijn voordeel hier. Ook wel een aanpassing is hoe klein die Italianen hier zijn. Elke keer als ik weer door de stad fiets of loop bewonderen mij al deze types die ik zie op straat. Vooral vrouwen die op torenhoge hakken lopen, zo dun als een naald op de oude kegeltjes en spekgladde tegels op de grond. Daarnaast ook nog die typische oude nonno’s en nonna’s die aan een stuk doorpraten. Wat is deze cultuur toch fascinerend.

Aperitivo’s en wijnen proeven met vrienden.

Ik woon in het Zuiden van Milaan dit betekent dat ik redelijk wat moet reizen om ergens te komen. Het liefst doe ik dit met de fiets, en ja je hoort het goed, de fiets! Als raad ik een fanatiek fietser niet aan om hier te fietsen, Milaan is een oud stad met oude wegen en hobbels en bobbels overal. Zelf maak ik gebruik van openbare fietsen, je hebt 3 soorten, mobike, ofobike en bikemi. Dit houdt in dat je overal een fiets kan pakken en hem kan neerzetten waar je wilt. Het is een erg handig systeem, al zijn er wel regelmatig problemen met een fiets waar het zadel kapot van is, de remmen het niet goed doen of het slot niet goed werkt. Dit zijn natuurlijk maar kleine problemen, want overige openbaar vervoer hier in de stad vind ik erg goed werken!

Naast het reizen in Milaan zelf ga ik ook graag in het weekend uit de drukte en opzoek naar rustigere plekken. De meren als Lago di Como, Lago Maggiore en Lago di Iseo zitten maar een uurtje tot 2 uurtjes met de trein van Milaan vandaan. Maar daar hoor je de volgende keer meer over!

Samen met nanny en kids op naar basketbal en zwemles.

 

Italië Magazine editie 1/2023

Italië Magazine editie 1/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie

instagram