Preferisco cosi

Een nieuwe website voor het Italië Magazine! Dat is een heugelijk feit en ik voel me dan ook bijzonder vereerd dat ik een bijdrage mag leveren aan deze nieuwe digitale wereld. Als liefhebber van alles dat ‘tricolore’ is, ben ik dan ook al vele jaren een fervent lezer van het magazine. Het Italië Magazine dient als voer voor inspiratie als het gaat om het bezoeken van steden en dorpen in Italië, maar nog belangrijker, zodra ik de eerste pagina van het magazine open sla… waan ik mij voor heel even in Italië, en dat met alle gemak vanuit de luie leesstoel in Nederland!

Bij zo’n eerste blog denk je natuurlijk goed na over waar je mee wilt beginnen. Met welke eerste woorden en zinnen wil ik mijn passie voor Italië met de lezers van het magazine delen? Eerlijk gezegd was ik daar al snel uit, omdat ik al een tijd met de gedachte rondloop om een bijzonder mens nog even van een eigen podium te voorzien. Vandaar dat ik vanuit dit eerste blog graag kort vertel over een unieke ‘Cantautor’, die eerder dit jaar helaas de wereld heeft verlaten. Gianmaria Testa is zijn naam en voor wie hem nog niet kent, zijn muzikale erfenis is zo ontzettend de moeite waard.

gianmaria-testa

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Het was zondagochtend en de TV stond afgestemd op het muziekprogramma ‘Vrije Geluiden’. Normaliter geldt dit programma puur als achtergrondgeluid, maar dit keer was dat anders. Mijn aandacht werd al snel getrokken door een wat oudere Italiaanse krullenbol met een bijzonder verhaal. Het was een voormalig treinconducteur, geboren in Piemonte, die de verhalen van de treinpassagiers vertaalde in kleine liedjes. Dit deed hij sinds jaar en dag, totdat hij ineens op latere leeftijd werd ontdekt. En nu lag het grote publiek ineens aan zijn voeten. Na het korte interview, begaf de beste man zich naar het podium van het programma, om vervolgens met plaats te nemen op een kruk. Hij pakte zijn akoestische gitaar en speelde de eerste noten van een nummer dat de naam ‘All Mercato di Porto Palazzo’ (een grote markt in Turijn) droeg, waarbij de percussie werd verzorgd door te tikken op een stuk Italiaanse kaas…

Sinds die bewuste zondag was ik meteen groot fan van Gianmaria en zijn verhaal. Daarbij heeft met name het wonderschone ‘Preferisco Cosí’ veel indruk op mij gemaakt. Ik moest en zou hem dan ook eens live op het podium zien. Wie had op dat moment kunnen bedenken dat de beste man mij later een bezoek zou brengen. Tijd voor nog een anekdote!

Volgens mij was het een dinsdag toen ik vanaf werk naar huis fietste. Ik weet niet meer waarom – het was vast en zeker het lot – maar ik besloot eens een andere route te nemen dan normaal. Nog half met mijn gedachten bij de werkdag viel mij oog ineens op een concertposter, die voor het raam van Theater De Regentes in Den Haag hing: Gianmaria Testa Live, datum XXX! Gianmaria Testa live… bij mij om de hoek? Vanavond!

En dan te bedenken dat als ik de normale route had genomen, dit concert vast langs mij heen was gegaan. Uiteraard ben ik die avond naar zijn optreden geweest en uiteraard was het een magistrale avond, waarbij ik met name kippenvel kreeg bij de live uitvoering van ‘Preferisco Così’. Na afloop van het optreden gaf Gianmaria een signeersessie in de foyer van De Regentes. Een uitgelezen kans de beste man en person te spreken, maar ja, ik had zo snel niets bij de hand om te laten signeren. Hoewel… Ik zal het verbaasde gezicht van Gianmaria nooit meer vergeten toen ik hem vroeg zijn signatuur op de achterkant van mijn iPod te zetten. Hij kon de humor er wel van in zien en bediende mij van een schouderklop en een ‘Sei pazzi!’.

Met nog zoveel bijzonder levendige herinneringen en met zijn muziek op de achtergrond, kan ik bijna niet geloven dat Gianmaria Testa in maart dit jaar is overleden op slechts 57-jarige leeftijd. Nog steeds denk ik terug aan de bewuste uitzending van ‘Vrije Geluiden’ en de magie van zijn optreden. Als ode aan deze geweldige en pure Italiaanse singer songwriter uit ‘Cavallermaggiore’ roep ik jullie dan ook op om zijn ‘Preferisco Così’ eens door je huiskamer te laten klinken, je ogen te sluiten en het verhaal van Gianmaria op je in te laten werken. Wedden dat je het echte Italië gevoel in je onderbuik zult ervaren?

 

Italië Magazine editie 1/2023

Italië Magazine editie 1/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie

instagram