My Italian Car

Uw eigen auto met Italiaans kenteken zonder Italiaanse inschrijving
Menig buitenlands eigenaar van een tweede huis in Italië wil graag over een eigen auto met Italiaans kenteken beschikken zonder daar ingeschreven te zijn. Dat kan via een bijzondere structuur waarover ik vorig jaar in een van mijn columns heb geschreven. Het opzetten daarvan heeft veel voeten in de aarde gehad, maar de kinderziekten zijn inmiddels achter de rug. Voor de oprichting zijn twee natuurlijke personen nodig, beiden met een Italiaanse codice fiscale, waarvan er tenminste één aantoonbaar (mede-)eigenaar van een Italiaans huis moet zijn. De structuur (een bijzondere vereniging) krijgt een eigen codice fiscale en wordt bij de fiscus geregistreerd, maar hoeft geen belastingaangifte te doen of jaarcijfers te publiceren en er zijn geen jaarlijks terugkerende lasten aan verbonden. Als ze niet meer nodig is, kan ze eenvoudig worden opgeheven. De kosten van oprichting zijn € 1800, inclusief notaris, mijn fee, registratiebelasting en BTW.

Import van eigen auto
De vereniging kan elke gewenste auto kopen, zowel nieuw als gebruikt. Als het uw eigen auto is, moet die worden geïmporteerd. Dat wordt geregeld via de ACI (Italiaanse ANWB). Die verzamelt en controleert de voorgeschreven documenten, regelt de aanmelding van de auto bij de Motorizzazione (Italiaanse RDW) en de inschrijving in de openbare registers. Verder verzorgt ACI de afdracht van de verschuldigde provinciale belasting. Die is afhankelijk van het motorvermogen en kost circa € 5 per KW. Zodra de procedure is afgerond, krijgt u van ACI tegen inlevering van uw buitenlandse kentekenbewijs de Italiaanse carta di circolazione en de Italiaanse nummerplaten uitgereikt. De kosten van de ACI zijn € 270, te vermeerderen met circa € 100 aan notariële kosten. Een voorbeeld: de import van een Skoda Yeti 4WD met een motorvermogen van 66 KW kostte in november 2017 € 900.
De auto dient na import in het land van herkomst te worden afgemeld. In Nederland kan dan ook belasting (BPM) worden teruggevraagd. De omvang daarvan is afhankelijk van het bouwjaar en neemt af naarmate de auto ouder is: voor de genoemde Skoda met bouwjaar oktober 2012 werd in november 2017 € 3944 BPM terug ontvangen, waarmee de kosten van de oprichting en import ruimschoots werden gedekt.

Aankoop in Italië met My Italian Car-korting
U kunt importkosten voorkomen door in Italië te kopen. Daarmee zijn ook andere voordelen te behalen, zeker als u via mij een nieuwe auto bestelt bij een Fiat-dealer uit Prato die aan verenigingen die via mij zijn opgericht de zogenaamde My Italian Car-korting verleent. Die korting geldt voor vrijwel alle modellen van Fiat, Alfa, Lancia en Jeep. Een voorbeeld: in november 2017 kocht een vereniging een nieuwe Jeep Renagade MY17 4WD die in Nederland volgens de officiele catalogus € 47.111 kost, voor € 31.740.
Autoverzekering is in Italië relatief duur, zeker in het begin als nog geen no-claim is opgebouwd, maar die kosten kunnen op meerdere manieren worden beperkt, bijvoorbeeld door de dekking op te schorten in de tijd dat de auto niet wordt gebruikt. Een voorbeeld: de WA-verzekering van de genoemde Skoda kost € 820 per jaar (voor uitgebreid casco is dat € 1.380), maar omdat de auto slechts vier maanden per jaar wordt gebruikt en de dekking de rest van de tijd kan worden opgeschort, blijven de kosten beperkt tot € 275 per jaar. Samen met de wegenbelasting van € 200, komt dat neer op € 475 per jaar (met WA-casco € 660). Als u nadere informatie over dit onderwerp wilt ontvangen, kunt u met mij contact opnemen. Ik zal u dan ook informeren over de kosten van mijn begeleiding bij de import en de aankoop met My Italian Car-korting.

 

Nadere informatie
Mr. Joost van der Heijden heeft jarenlange ervaring bij het begeleiden van Italiaanse onroerendgoedtransacties, zowel koop, verkoop, hypotheek als het regelen van de gevolgen van ­scheiden en overlijden. Nadere informatie over die onderwerpen en zijn diensten vindt u op zijn website. Joost van der Heijden is gevestigd te Breda en bereikbaar op 076 5319631. www.joostvanderheijden.nl

Nieuwsbrief

Advertentie

Bestel nu in de webshop!