Mille Tulipani voor Cigliè

Yvonne & Govert

Nu tijdens de lockdown in Europa het onmogelijk is om af te reizen naar Italië, werd het gevoel van heimwee naar ons tweede land groter en groter.
We missen onze Italiaanse vrienden bijzonder en ons gevoel wordt het best beschreven in de Engelse uitdrukking Absence makes the heart grow fonder.”

Gebrek aan empathie vanuit Nederland
We hebben veelvuldig contact met  onze Italiaanse vrienden via Whatapp, Instagram en Facetime. Vooral nu de solidariteit centraal zou moet staan in de wereld, hebben we ook gesprekken over de weinig empatische opstelling van onze regering t.o.v. de financiële corona-ondersteuning.
Op een gegeven moment hebben wij zelfs schriftelijk contact gezocht met de Haagse politiek over dit onderwerp en om onze ontzetting t.o.v. het gebrek aan empathie én de opstelling van onze regering aan te geven.
Tot onze verbazing namen de communicatie afdelingen van de VVD en het CDA alle tijd om in detail uit te leggen hoe dit beladen onderwerp vanuit het Nederlandse perspectief gezien wordt. Deze toelichting was voor ons bevredigend. Wij hebben deze ‘antwoorden vertaald in het Italiaans en dit gedeeld met onze vrienden.

Schiedamse tulp
Naast alle ontwikkelingen van ons project (woning en studio) en de ontwikkelingen in de tuin (zie eerdere blog Permacultuur en voedselbos) bemerkten wij dat nagenoeg iedereen ons aansprak over Nederlandse tulpen en wanneer wij die zouden gaan planten.
Vorig jaar besloten wij om dit inderdaad te doen en hebben wij gezocht naar niet zomaar een tulp, maar een tulp met een verhaal. Vorig jaar hebben wij vervolgens 1000 Schiedam-tulpen geplant tussen het huis en het pad, dit om de link te leggen tussen onze stad Schiedam en Cigliè.

In Schiedam waar wij wonen is de jenevercultuur erg sterk aanwezig en vormt een historisch kader voor alles waar deze “jeneverstad” voor staat. Zo is er ook een speciale tulp ontwikkelt voor Schiedam, die geïnspireerd is op het typische jeneverglas.

 

De Schiedamse “Jenever” tulp en glas.

We vernemen nu, via Whatsapp en email, dat door de rijke bloei van deze tulpen wij toch weer een beetje “aanwezig” zijn in ons dorp Cigliè in Italië…

Wie zijn wij?

Yvonne Koorengevel: “Bij het ministerie LNV werkte ik aan de verduurzaming van ons voedsel. Om ook in de toekomst voldoende en verantwoord voedsel te hebben moeten we meer plantaardige en minder dierlijke producten consumeren.”

Govert Visser: “Als docent en tuinarchitect werkte ik met studenten Outdoor Design aan het klimaatadaptief ontwerpen van de buitenruimte bij diverse projecten. Daarnaast was ik betrokken bij de restauratie van de prachtige tuin van Villa Pizzo aan het Comomeer.”

“Recent zijn we allebei met pensioen en hebben wij meer tijd om te genieten van cultuur, natuur en de Italiaanse keuken. Daarnaast richten wij ons op de omvorming van onze tuin in Cigliè, met als rode draad de principes van permacultuur, klimaatadaptatie en biodiversiteit.”

 

Italië Magazine editie 2/2023

Italië Magazine editie 2/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie