Metselende rioolwerkers

Een huis voor Tessa & Guus

Een paar weken geleden hadden we een afspraak in het kantoortje van onze geometra Aldo. Doordat de ruimte niet groter is dan 12m2 en de muren en het plafond van hout zijn, heeft Aldo’s werkplek meer weg van een Finse sauna dan van een kantoor. Daarnaast rookt Aldo ongeveer een pakje per dag en ik verdenk hem ervan dat hij er af en toe ook eentje achter zijn computer opsteekt. We waren hier om de offerte voor een nieuw dak te bespreken. Weer eens wat anders, onderhandelen in een stoomcabine.

Het opvragen en het bespreken van zo’n offerte gaat er wel wat anders aan toe dan in Nederland. Offertes worden langsgebracht in plaats van gemaild en met een beetje mazzel is de aanbieder niet zo handig met computers en is de volledige prijsopgave handgeschreven. Ook Aldo’s kantoor staat vol met mappen, bergen papier en laden vol met schriften. Paperless office, daar doen ze hier niet aan. Aldo is overigens niet degene die ons dak gaat repareren, hij is meer een soort tussenpersoon en doet het technische voorwerk. Onze dakreparateur is meneer Cabassi. Zo’n tweeënhalve week  geleden zou Cabassi beginnen met het plaatsen van de steigers, maar de belofte dat hij direct aan de slag zou gaan hebben we met een korreltje zou moeten nemen. Gelukkig zijn ze vandaag dan eindelijk begonnen met de opbouw van de steigers, dus binnenkort hebben we een nieuw dak

Rioolwerken

Om ruimte te maken voor de steigers hebben we een oud hokje naast het huis gesloopt. Door onze sloopwerkzaamheden kwam een deel van de rioleringsbuis vrij te liggen en zo ontdekten we dat een stuk van deze buis kapot was. We kwamen er al snel achter dat de kapotte buis niet het probleem was, maar dat dit het gevolg was van een grote verstopping. Stront aan de knikker.

Het verhelpen van de verstopping was niet bepaald eenvoudig. Met een trekveer lukte het niet en ook de hogedrukspuit hielp ons niet veel verder. Uiteindelijk was het Francesco, onze buurman, die het riool ontstopte. Zonder blikken of blozen kwam hij het rioolwerkersteam Guus & Tessa versterken. Guus bediende de hogedrukspuit, ik (Tessa) checkte of er al beweging in de buis zat en Francesco gooide al zijn wapens in de strijd (waaronder een 4 meter lang staaldraad en een pikhouweel) om de rioolbuis te ontstoppen. En het lukte! Wat een man. Dit alles gebeurde onder toeziend oog van drie van Francesco’s familieleden, die met de zaklampen van hun smartphones zorgden voor wat extra verlichting omdat het inmiddels al donker was. De volgende dag hebben Guus en ik bij daglicht de leiding dichtgemaakt en inmiddels ligt alles er weer keurig netjes bij.

 

Metselen & loodgieten
Naast rioolwerken proberen we ook op andere vlakken onze klusvaardigheden uit. Omdat we eerst alleen via het terras naar de badkamer konden, hebben we nu een deuropening gemaakt vanuit de woonkamer. Vooral in de herfst en in de winter is het wel fijn dat je niet eerst door de regen naar buiten moet om de badkamer binnen te gaan. De oude deur hebben we dichtgemetseld. Dit was onze eerste metselervaring en het viel niet tegen. Gelukkig voor ons is de buitenmuur van het huis niet overal vlak, dus de kleine oneffenheden als gevolg van ons werk vallen niet op.

Verder hebben we de badkamer helemaal leeg gemaakt en al het sanitair afgevoerd. Het afdoppen van de leidingen was nog wel een uitdaging, althans, de weg er naar toe. De meeste bouwmarkten zijn hier niet zo ingericht als de Gamma, waar je zelf langs de schappen loopt. Bij de Italiaanse bouwmarkten trek je een nummertje, wacht je totdat jouw nummer aan de beurt is en vertel je daarna aan de man (altijd mannen!) achter de toonbank wat je nodig hebt. Vertel dan maar eens in het Italiaans dat je op zoek bent naar een paar knelkoppelingen. Gelukkig bieden plaatjes en foto’s in zo’n situatie vaak de uitkomst.

 

Taalvoutjes
We redden onszelf inmiddels redelijk goed in het Italiaans, maar dat neemt niet weg dat ik zo nu en dan behoorlijk wat bij elkaar blunder. Laatst nog vertelde ik aan iemand dat mijn schoonmoeder een gierput (biologica) is, terwijl ik biologe (biologa) bedoelde. En de vijgenboom in de tuin (fico) verwarde ik per ongeluk een aantal keer met fica (vrouwelijk geslachtsdeel). Ik vraag me nu wel af wat de mensen van me denken aan wie ik heb verteld dat de buurman de vijgenboom heeft gekapt.

A presto!

Guus & Tessa

Tessa en Guus zijn verliefd op het Iseomeer en verbouwen in deze regio een oud Italiaans huis tot hun droomhuis. Ze vertellen hier over hun belevenissen. Op Instagram vind je hen onder de naam ‘eenhuisinitalie’. Hier posten ze wekelijks foto’s van de klusvorderingen. Overnachten in La Caravana? Check abnb.me/9AfkfNBV18 of stuur een mailtje naar booking@eenhuisinitalie.nl.

Italië Magazine editie 1/2023

Italië Magazine editie 1/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie

instagram