Liefde voor het Iseomeer

Een huis voor Tessa & Guus

Zo’n anderhalf jaar geleden zijn we begonnen met de voorbereidingen voor ons grote Italiaanse avontuur. Ons uiteindelijke doel is om een huisje te kopen in de buurt van het Iseomeer en dat met z’n tweeën op te knappen tot een fijn vakantiehuis. Hiervoor willen we ongeveer een jaar de tijd nemen en de planning is om rond oktober 2019 te vertrekken.

We liepen al heel lang rond met het idee om iets anders te gaan doen. Na onze studie zijn we beiden op een kantoor gaan werken en na een tijdje kregen we allebei (geheel in stijl van de millennialgeneratie) het gevoel dat we iets misten. Gaandeweg ontstond het idee voor het Italiaanse huis en nadat we onze vrienden en familie over onze plannen hadden verteld werd het ineens heel echt. We gaan dit doen!

Op dit moment bevinden we ons midden in de zoektocht naar hét huis. Drie weken geleden zijn we voor het eerst met een aantal makelaars op pad geweest om huizen te bekijken en volgende week staan er weer acht bezichtigingen op de planning. Inmiddels zijn we er al wel achter dat de Italiaanse makelaars niet de meest waarheidsgetrouwe foto’s online zetten. Een aantal huizen ziet er vooralsnog veelbelovend uit en we zijn dan ook superbenieuwd wat we in het echt gaan zien. We hopen natuurlijk dat hét huis hier tussen zit. Wordt vervolgd!

Samen een huis verbouwen zonder al te veel kluservaring vergt wel enige voorbereiding. En ook onze kennis van het Italiaans kon wel een upgrade gebruiken. Een weekje bij de nonnen in Vught en Italiaanse lessen onder leiding van signora Maineri in Amsterdam hebben er voor gezorgd dat ik (Tessa) me nu redelijk goed verstaanbaar kan maken in het Italiaans.

Ook Guus, wiens vocabulaire zich eerst beperkte tot de woorden buongiorno (goedemorgen), casa (huis) en Topolino (Mickey Mouse), begrijpt door de lessen van signora Baldi steeds meer van de Italiaanse taal. De grootste uitdaging wordt misschien nog wel er voor te zorgen dat de Italianen wat  langzamer spreken zodat wij ze kunnen volgen.

Inmiddels heeft Guus de cursussen Loodgieten en Elektra afgerond en hebben groepenkasten, wisselschakelaars en afvoerleidingen geen geheimen meer voor hem. Ook ik heb me vol overgave in de kluswereld gestort, met als eerste wapenfeit het afronden van de cursus ‘Klussen Basis 1’. Toen ik deze basis eenmaal onder de knie had heb ik me samen met zeven andere cursisten (allemaal man en 55-plus) toegelegd op tegelzetten en stukadoren. Zo’n beetje iedereen die ik ken had me er voor gewaarschuwd dat dit heel erg moeilijk is. Ze hadden gelijk. Alleen het onthouden van alle stappen in het stuc-proces vond ik al een hele uitdaging. Ik ben nog lang geen pro, maar ik weet nu in ieder geval wel wat je te wachten staat als je aan een stuc- of tegelzetklus gaat beginnen.

Ook hebben de afgelopen maanden ons heel veel interessante, essentiële inzichten opgeleverd. Ga er bijvoorbeeld niet vanuit dat je ieder huis in Italië met de auto kunt bereiken (we hebben een huis bezichtigd waar je alleen naar toe kon via een wandelpad dat 10 minuten steil omhoog ging zonder mogelijkheid een weg aan te leggen). Sinds vorige zomer weten we ook dat het burgemeesterschap voor veel Italianen een bijbaan is. Tot onze verbazing bleek Giorgio, de verhuurder van ons vakantie-appartement, ook de burgemeester van het dorp te zijn. Het belangrijkste inzicht dat we hebben opgedaan is echter het volgende: het is onmogelijk om in het goedkoopste huurautootje dat je kunt krijgen een Italiaanse makelaar in een fourwheeldrive bij te houden. De betreffende makelaar heeft op een route van 5km minstens zeven keer moeten stoppen omdat we hem kwijt waren geraakt.

Natuurlijk is het leuk om al die nieuwe skills te leren. Maar eerlijk is eerlijk: als het niet voor ons grote doel was geweest weet ik niet helemaal zeker of ik mezelf midden in de winter zou hebben opgegeven voor de 5-weekse cursus ‘Klussen Basis 1’. Het ontdekken van de montageverschillen tussen het staande toilet en de hangpot stond niet per se in de top 3 van mijn winterbucketlist.

Maar omdat het om de voorbereidingen gaat voor ons grote Italiaanse avontuur doen we zulke dingen met liefde! En als je dan leert dat de ideale hanghoogte van een wc-pot tussen de 38 en 45 cm ligt, dan ben je gewoon helemaal blij dat je vanaf nu over deze onmisbare kennis beschikt.

A presto!

Tessa en Guus zijn verliefd op het Iseomeer en verbouwen in deze regio een oud Italiaans huis tot hun droomhuis. Ze vertellen hier over hun belevenissen. Op Instagram vind je hen onder de naam ‘eenhuisinitalie’. Hier posten ze wekelijks foto’s van de klusvorderingen. Overnachten in La Caravana? Check abnb.me/9AfkfNBV18 of stuur een mailtje naar booking@eenhuisinitalie.nl.

Italië Magazine editie 1/2023

Italië Magazine editie 1/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie

instagram