Leermomenten van een marionet

‘Er was eens een stuk hout.’ Bijna iedereen kent de avonturen van Pinokkio, de houten pop die tot leven kwam en wiens neus groeide als hij loog. Na een lange reis vol van leerzame gebeurtenissen, wordt de marionet een gewetensvol jongmens en verandert hij zowaar in een oppassende jongen. Carlo Collodi (1826-1890) werd wereldberoemd met zijn ‘coming of age’-verhaal, dat voor kinderen was bedoeld, maar ook bij volwassenen enorm aansloeg. ‘De avonturen van Pinokkio’ zijn nu opnieuw vertaald door Pietha de Voogd, die veel beroemde Italiaanse auteurs een Nederlandse stem heeft gegeven, van Umberto Eco tot Cesare Pavese en Paolo Giordano. Zij schreef ook het informatieve nawoord over de betekenis van dit nog altijd wonderbaarlijke boek. Pinokkio is ook al vaak geïllustreerd, in Nederland onder meer door Dirkje Kuik, maar de tekeningen van Sjaak Rood (160 maar liefst) doen daar niet voor onder. Ze passen door hun losheid en inventiviteit helemaal bij het verhaal. Een mooie aanleiding om de avonturen van de houten deugniet opnieuw te lezen.
Carlo Collodi, ‘De avonturen van Pinokkio’, tekeningen Sjaak Rood, vertaling Pietha de Voogd, Uitgeverij Novecento, ISBN 9789491126109, € 25,50.

Italië Magazine editie 5 2019

Italië Magazine editie 5 2019

Restaurant van het Jaar 2019

Restaurant van het Jaar 2019

Nieuwsbrief

Advertentie

Ads

instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Error: admin-ajax.php test was not successful. Some features may not be available.

Please visit this page to troubleshoot.