Koning Marktplaats & Koningin Logistiek

Een huis voor Tessa & Guus

Nog maar even en dan is het zover. Na twee jaar plannen maken, heel veel sparen, Italiaans leren, kluscursussen volgen en Google Translate uitspelen kunnen we bijna niet meer wachten. Inmiddels is Guus een soort Koning Marktplaats geworden. Aan de hand van een lijst met klusapparaten struint hij online advertenties af op zoek naar de ideale klusapparatuur. De oplettende buurtbewoners hebben ons al met een bouwstofzuiger, bouwdroger, ladder annex steiger, hogedrukspuit, bouwlampen en allerhande gereedschap heen en weer zien sjouwen. Ik vermoed dat ze denken dat we in ons schuurtje een doe-het-zelf zaak zijn begonnen.

Ik (Tessa) ben vooral bezig met het maken van een logistieke planning. Hoe krijgen we onze spullen naar Italië en welke spullen laten we achter in Nederland? Wat hebben we allemaal nodig en wat kunnen we ook wel een jaartje missen? En die spullen die we kunnen missen, waar laten we die dan? En hoeveel past er überhaupt in de aanhanger die we aangeschaft hebben? Nu ik me al een tijdje over deze vragen buig kom ik tot de conclusie dat een carrière in de logistiek niet voor mij is weggelegd. Op al deze vragen heb ik namelijk nog geen antwoord. Ik ga er vooralsnog vanuit dat het allemaal wel goed komt en desnoods zit ik straks twaalf uur lang in de auto met de bouwstofzuiger op schoot.

Een onbeweeglijke trekker, een onbereikbaar stuk grond & een dikke boete
Ons Italiaanse avontuur gaat over een maand echt beginnen, maar onderweg ernaartoe hebben we ook al van alles beleefd. Soms belandden we in heel rare of ongemakkelijke situaties. Zo zaten we na onze allereerste bezichtiging ruim een half uur met een makelaar in een stilstaande auto omdat de weg voor ons geblokkeerd werd door een trekker. De chauffeur van de trekker had niet veel haast om zijn voertuig te verwijderen. Dit ongeplande intermezzo met de makelaar duurde gevoelsmatig toch wat langer dan dertig minuten. Op een gegeven moment ben je namelijk wel uitgepraat over de verschillen tussen het Italiaanse en Nederlandse wegennetwerk (nee, in Nederland staan er niet supervaak trekkers stil midden op de weg), het weer (ja, het regent echt heel vaak in Nederland) en Johan Cruijff (ja, goede voetballer).
Bij een ander huis dat we eens bekeken hoorde een groot stuk grond. Dat vonden we wel interessant, maar na een paar vragen kwamen we er achter dat de grond mijlenver van het huis vandaan lag en dat de makelaar het zelf ook nog nooit had gezien. Het was namelijk niet bereikbaar via de weg en het lag midden in het bos. Hoewel het heel avontuurlijk klonk, leek het ons praktisch gezien toch niet ideaal om een stuk grond te kopen dat niet bereikbaar is.
De Italiaanse staatskas hebben we overigens ook al lekker gespekt. We gingen eens een dagje naar Bergamo (een van de grotere steden in de buurt van het meer). Ik reed en Guus plus Google Maps bepaalden de route. In Bergamo aangekomen stevenden we linea recta op het centrum af, zonder van te voren te checken waar we konden parkeren. Berg op, bocht om, nog een scherpe bocht, poortje onderdoor en zo de ‘Zona traffico limitato’ in. Oeps. Dikke boete. Guus boos, want ‘je had dat bord toch wel gezien?!’ en ik boos, want ‘jij bepaalde toch de route, hoe kan ik dan weten dat ik daar moet stoppen?!’. Tip van de dag: stop gewoon zodra je in een Italiaanse stad een bord met ‘ZTL’ ziet. Beter voor je portemonnee en beter voor je relatie.

Kamperen in huis
Toen we een paar weken geleden bij de notaris vandaan kwamen, zijn we meteen doorgereden naar ons huis. Hier hebben we direct kennis gemaakt met onze buren, vanzelfsprekend onder het genot van een café met een scheutje grappa. Ze hebben wel tien keer gezegd dat we bij hen mogen aankloppen als we hulp nodig hebben met iets. Hoe fijn is dat! En die hulp gaan we denk ik wel nodig hebben, want we hebben waarschijnlijk nog geen elektriciteit en stromend water als we daar straks aankomen. Diezelfde avond, nadat we eerst met een fles Franciacorta op de aankoop van ons huis hadden geproost, hebben we in de woonkamer gekampeerd. Dat was echt superleuk! Hoewel je in beide gevallen op een luchtbed slaapt en drinkt uit plastic bekers, voelt kamperen in je eigen huis toch net iets anders dan kamperen op de camping.

A presto!

Guus & Tessa

Tessa en Guus zijn verliefd op het Iseomeer en verbouwen in deze regio een oud Italiaans huis tot hun droomhuis. Ze vertellen hier over hun belevenissen. Op Instagram vind je hen onder de naam ‘eenhuisinitalie’. Hier posten ze wekelijks foto’s van de klusvorderingen. Overnachten in La Caravana? Check abnb.me/9AfkfNBV18 of stuur een mailtje naar booking@eenhuisinitalie.nl.

 

Italië Magazine editie 1/2023

Italië Magazine editie 1/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie

instagram