In het spoor van de Etrusken

Italië zou Italië niet zijn zonder de rijke cultuur van de Etrusken, die zich vanaf de negende eeuw v.C. op het schiereiland vestigden. In 280 v.C. moesten de laatste Etruskische steden definitief het onderspit delven, maar ook later bleef hun rijke cultuur van onschatbare waarde. Zo hebben de Romeinen hun godsdienst, schrift en cultuur voor een groot deel aan de Etrusken te danken.
En nog steeds zijn Etruskische sporen zichtbaar in het Italiaanse landschap. Enkele musts:
Cerveteri en Tarquinia (Lazio) zijn de best bewaard gebleven Etruskische necropolissen. Ze tellen duizenden rijkversierde graftombes, vaak met indrukwekkende fresco’s. Je ziet er een evolutie in verschillende begraafrituelen van de negende tot de eerste eeuw v.C.
✦ Het gezellige Sovana (Toscane) is een plaats die door de Etrusken al werd bewoond. Met een keur aan authentieke winkeltjes en eetgelegenheden wordt Sovana door velen getipt als het mooiste dorp van Italië. Een omweg meer dan waard.
✦ Een bekend Etruskisch fenomeen zijn de Vie Cave, wegen die uitgehold werden uit vulkanisch gesteente. Tussen Sovana en Pitigliano (Toscane) kun je een wandeling van vijf kilometer maken die je langs de mooiste exemplaren leidt.
✦ De necropolis van San Giuliano (Lazio), op een paar kilometer van het dorp Barbarano Romano, spreekt vooral tot de verbeelding door de prachtige natuur rond de begraafplaats.
De groene heuvelrug is niet alleen ideaal voor een mooie wandeling, je pikt er ook nog een portie cultuur mee.

Italië Magazine editie 1/2023

Italië Magazine editie 1/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie

instagram