In/Arch Architectuurprijs 2020

“Wanneer vertrekken jullie weer naar Nederland?”, vroeg Alberto Rosso, onze architect van StudioATA. Het was onze bedoeling om begin oktober richting Nederland te vertrekken, maar Alberto had leuk nieuws. Hij vertelde dat we een architectuurprijs hadden gewonnen, voor ontwerp, uitvoering en opdrachtgeverschap. Dit was een aangename verrassing. De uitreiking zou op 19 oktober plaatsvinden in het Lavazza Museum te Turijn, om daar bij te zijn is natuurlijk een leuke ervaring. Omdat we sinds september allebei met pensioen zijn gegaan, zou een weekje later naar Nederland terugreizen dus geen probleem zijn.

Officiële foto na de uitreiking met de president van InArch, Antonio Aimo (aannemer), StudioATA en wij.

De uitreiking
Er zijn diverse prijzen die door de architectuurcommissie van In/Arch vastgesteld, beoordeeld en uitgereikt worden aan de Italiaanse regio’s om na selectie uiteindelijk tot een Premiazione Nazionale te komen. Voor de regio Piemonte, Ligurie en Valle d’Aosta werd ons project uit de Langhe beoordeeld.

Lavazza Museum

Ruim een uur voor aanvang waren we in Turijn. We ontmoetten elkaar in het café tegenover het museum.  Vooraf was al aangegeven dat alle voorzorgsmaatregelen genomen waren om coronabesmettingen te voorkomen. Mondkapjes waren verplicht, er moest een gezondheidsverklaring getekend worden en de stoelen stonden netjes en ruim uit elkaar. Helaas was een van de maatregelen ook dat er niets geserveerd werd. Geen Lavazza koffie, of wat anders…

Foto links: Architecten Alberto Rosso en Giulia Gianmarco, StudioATA Turijn,
https://www.studioata.com/          

Foto rechts: Aannemer Antonio Aimo (L), Aimo Costruzioni s.r.l  Mondovì, https://www.aimocostruzioni.it/

De Lavazza zaal waar de uitreiking plaatsvond 

Om 15.00 uur begon het evenement en het zou tot 19.00 uur duren. Eén van de verschillen tussen de Nederlanders en de Italianen is de wijze waarop een presentatie gegeven wordt; mogelijk hebben de Nederlanders een kortere spanningsboog, de Italiaanse betogen/presentaties duren echt langer.
Er waren diverse sprekers en er werden meerdere architectuurprijzen uitgereikt, daarnaast was er ook een  oeuvreprijs voor de 92 jarige architect Aimaro Oreglia d’Isola, die vooral bekend werd met het ontwerp voor Olivetti in Ivrea.

De sprekers namen ruim de tijd om de projecten toe te lichten, hetgeen de nodige tijd in beslag nam. Alles ging in het Italiaans, dat maakte dat het voor ons een vermoeiende maar interessante ervaring was.
Ons project werd als uitmuntend beoordeeld, omdat  het niet eenvoudig is om zo’n architectonisch onderscheidend én duurzaam gebouw te realiseren in een relatief conservatief en ruraal landschap.

De Italiaanse begeleidende tekst van de uitreiking (zie dia).

Voor de moeilijke uitdaging om de geavanceerde technieken van duurzaamheid en de vormen van dialoog met het traditionele landschap terug te brengen tot eenheid en samenhang, in een klein gebouw dat er in slaagt zowel eenvoudig als complex, gearticuleerd en monolithisch, strikt en toevallig te zijn.

Media architectuur
StudioATA weet ons project via diverse media in het daglicht te zetten. De presentatie op hun website ziet er schitterend uit: https://www.studioata.com/portfolio/una-finestra-sulle-langhe/

Tot onze verbazing en zeker ook trots zijn artikelen in de diverse tijdschriften, architectuurboeken en websites gepubliceerd. We laten enkele de revue passeren:

Wie zijn wij?

Yvonne Koorengevel: “Bij het ministerie LNV werkte ik aan de verduurzaming van ons voedsel. Om ook in de toekomst voldoende en verantwoord voedsel te hebben moeten we meer plantaardige en minder dierlijke producten consumeren.”

Govert Visser: “Als docent en tuinarchitect werkte ik met studenten Outdoor Design aan het klimaatadaptief ontwerpen van de buitenruimte bij diverse projecten. Daarnaast was ik betrokken bij de restauratie van de prachtige tuin van Villa Pizzo aan het Comomeer.”

“Recent zijn we allebei met pensioen en hebben wij meer tijd om te genieten van cultuur, natuur en de Italiaanse keuken. Daarnaast richten wij ons op de omvorming van onze tuin in Cigliè, met als rode draad de principes van permacultuur, klimaatadaptatie en biodiversiteit.”

 

Nieuwsbrief

Advertentie

Bestel nu in de webshop!