Geometri & Grammatica

Een huis voor Tessa & Guus

Afgelopen weken stonden in het teken van het vinden van een geometra die Engels spreekt. In Italië is de geometra een soort manusje van alles dat niet alleen de staat van een huis kan beoordelen, maar ook allerlei formele papieren (kadaster, eigendomsakte, vergunningen etc.) controleert. In Nederland bestaat dit beroep niet, maar je kan het zien als een soort mengeling van architect, bouwkundige, opzichter & aannemer. De geometra is ook degene die bouwvergunningen bij de gemeente aanvraagt. Wel handig dus dat je goed met zo iemand kan communiceren!

Onze vriend Google
We willen graag een bouwkundige keuring laten uitvoeren voor de twee huizen die we op dit moment op het oog hebben. Hoewel we Google Translate beschouwen als onze beste vriend, is het toch best pittig om in het Italiaans te spreken over dingen als een zwaluwstaartplaatvloer, damp-open isolatie en betonrot. Op dit moment behandelen we bij mijn Italiaanse les woorden als ridere (lachen), scaricare (downloaden) en la zanzara (de mug). Prima woorden die je in het dagelijks leven ook lekker vaak kunt gebruiken. Een woord als zwaluwstaartplaatvloer gebruik je vermoedelijk niet vaker dan eens in de tien jaar. In mijn Italiaanse lesboek ‘Al Dente 3’ is het in ieder geval nog niet aan bod gekomen. Waarschijnlijk moet je daarvoor minimaal bij ‘Al Dente 10’ zijn aanbeland.

Nu zit ik in het Engels ook niet zo heel lekker in de bouwkundige termen, maar ik heb wel iets meer vertrouwen in een bouwkundig gesprek in het Engels dan in het Italiaans. Op naar een Engelssprekende geometra dus! Dat lijkt nog een stuk makkelijker dan gedaan. Onze zoektocht begon natuurlijk waar iedere zoektocht begint: op Google. Het invoeren van de zoektermen ‘geometra, Iseo, inglese’ zorgde er helaas niet voor dat er allerlei mooie lijstjes met Engelssprekende geometritevoorschijn kwamen. Paniek! Hoe zoek je als twee leden van de Google-generatie iets uit zonder je favoriete online zoekmachine?!

Ik Vertrek
Ik heb vaak genoeg naar ‘Ik Vertrek’ gekeken om te weten dat je beter een onafhankelijke geometra kan regelen dan eentje die samenwerkt met je makelaar. Dit om allerlei lastige situaties te voorkomen waarbij makelaar en geometra dezelfde belangen hebben. Bij een van onze makelaars aankloppen vonden we dan ook niet de meest ideale optie. Uiteindelijk hebben we gewoon enorm veel geometra’s aangeschreven met de vraag of ze Engels spreken. Daarop kregen we niet bijzonder veel antwoord, maar gelukkig (hulde aan de vaardighedenlijstjes van LinkedIn!) hebben we er uiteindelijk drie gevonden. Met twee van hen heb ik via Skype gesproken en met een van de twee gaan we binnenkort naar beide huizen om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

Parli Italiano?
We zijn allebei nog steeds bezig met Italiaans leren. Men zegt dat je het snelst een taal leert door het vooral heel veel te spreken. Nu zouden Guus en ik natuurlijk thuis ook  Italiaans met elkaar kunnen gaan praten. Dat plan hebben we nog maar even voor ons uit geschoven, want dan hebben we niet meer zoveel variatie in onze gesprekken. Op een gegeven moment ben je wel uitgepraat over la spesa (de boodschappen), la vacanza in Italia (de vakantie in Italië) en gli animali (de dieren). We moeten onze taalkennis nog wel een beetje opschroeven, dus we blijven oefenen.

Ik ben net begonnen aan een nieuwe taalcursus en Guus heeft die van hem net afgerond. De grammatica vinden we allebei nog steeds het lastigste. Op een gegeven moment behandelden we in mijn vorige cursus de congiuntivo imperfetto (onvoltooid verleden tijd conjunctief) en dat ging mijn pet toch wel even te boven. Vooralsnog blijf ik vooral zinnen maken in de tegenwoordige tijd en de voltooid tegenwoordige tijd. Het is niet perfect, maar het werkt prima. Met makelaars en geometri spreek je toch vooral over het verleden (hoe lang is het geleden dat hier iemand heeft gewoond?) of over het nu (is dit dak echt zo rot als het er uitziet?). Die congiuntivo imperfetto die wacht dus nog maar even.

A presto!

Guus & Tessa

Tessa en Guus zijn verliefd op het Iseomeer en verbouwen in deze regio een oud Italiaans huis tot hun droomhuis. Ze vertellen hier over hun belevenissen. Op Instagram vind je hen onder de naam ‘eenhuisinitalie’. Hier posten ze wekelijks foto’s van de klusvorderingen. Overnachten in La Caravana? Check abnb.me/9AfkfNBV18 of stuur een mailtje naar booking@eenhuisinitalie.nl.

Italië Magazine editie 1/2023

Italië Magazine editie 1/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie

instagram