Gas erop!

Het huis van Tessa & Guus

Halleluja! Het is zo ver! Na zes maanden wachten is ons huis eindelijk aangesloten op het gas. We kunnen koken op ons nieuwe fornuis en net zo lang warm douchen als we willen in onze spiksplinternieuwe badkamer. Dit zijn behoorlijke vooruitgangen, als je weet dat we voordien kookten op een retro kookstelletje met gasfles ernaast. En dat we douchten in een badkuip van veertig jaar oud met een blauw bouwzeiltje er voor. De douchetijd was maximaal vijf minuten, want daarna was de boiler leeg. Dat is overigens echt prima te doen in de lente en in de zomer, maar de kraan uitdraaien om water te sparen terwijl je je haar aan het wassen bent was in de winter wel wat frisjes.

Eind december heeft de loodgieter nieuwe leidingen gelegd op de benedenverdieping. We hebben toen meteen een aanvraag gedaan voor de ‘contattore‘, oftewel de gasmeter. Na de aanvraag komt er normaal gesproken binnen tien dagen iemand van het gasbedrijf langs om de meter te installeren. Dat liep hier even anders. De eerste paar weken na onze aanvraag dachten we dat we die tien dagen maar met een Italiaans korreltje zout moesten nemen. Toen het wat langer duurde hebben we toch maar eens naar het gasbedrijf gebeld. Daar hoorden we dat de meter niet geplaatst kon worden zolang de loodgieter een aantal documenten niet had ingevuld en ondertekend. Vervolgens belden we de loodgieter om te vragen of hij dat snel wilde doen en vanaf dat moment was hij ineens op raadselachtige wijze van de aardbodem verdwenen. Op onze telefoontjes en sms’jes reageerde hij niet meer en na een paar weken ben ik (Tessa) maar langs zijn huis gegaan om te vragen hoe het er voor stond.

Ik voelde me echt een stalker, een beetje zoals die ene keer toen ik mijn telefoon in de taxi had laten liggen, via ‘find my iPhone’ de taxi had weten op te sporen en toen naast de auto ben gaan posten in de hoop dat de taxichauffeur terug zou komen (wat niet gebeurde). De loodgieter was gelukkig wel thuis en hij beloofde alles zo snel mogelijk te fiksen. Toen daar weer niks van kwam hebben we de geometra (bouwkundige) die we nog kennen van onze dakrenovatie maar ingeschakeld. Kon hij ons niet helpen om de befaamde gasmeter te bemachtigen? Tegelijkertijd hadden wij al bij een andere loodgieter een offerte opgevraagd om de leidingen boven te vervangen. Door de loodgieterstamtam kwam loodgieter 1 dit te weten en wonder boven wonder begon hij ons toen ineens te bellen. De hele vertraging was echt niet zijn schuld en hij vond het zo jammer dat het nu zo liep. Echt serieus nemen konden we hem niet meer, want via zowel het gasbedrijf als via onze geometra wisten we inmiddels dat alles stil lag omdat hij de documenten niet had aangeleverd. Lang verhaal kort: alles werd aangeleverd en binnen vijf dagen hadden wij ons metertje binnen. YES! Hij is nog een keer langs geweest om zijn loodgieterskunsten tentoon ten spreiden (lees: de gasleiding & de geiser aansluiten en een buitenkraantje maken) en toen hebben we toch maar afscheid van hem genomen. Bij ‘Ik Vertrek’ zag ik dat een koppel in Portugal pas na anderhalf jaar wachten een offerte binnenkreeg, dus dan valt een halfjaartje wachten op een gasmeter best wel mee.

Project zwembad
Dat buitenkraantje kwam uiteindelijk zeer goed van pas. We hebben er een tuinslang aan gekoppeld en ons zwembad gevuld. Het is een opzetzwembad van 4 bij 2 meter. Heerlijk om na een dagje klussen in te dobberen! Guus wilde eerst nog een groter exemplaar aanschaffen, maar een zwembad van 15 vierkante meter zag ik niet helemaal zitten. Omdat onze tuin meer wegheeft van een zwarte piste dan van een normale tuin, moesten we eerst nog een terras uitgraven om het zwembad recht neer te kunnen zetten. We hebben er wel over nagedacht om een graafmachine te huren, maar we wisten niet helemaal hoe we dat moesten regelen. Vooral het naar beneden rijden op de zwarte piste leek ons een redelijk gevaarlijke exercitie. We hebben het hele terras dus maar met de pikhouweel uitgegraven. Als je een keer echt lekker door wilt zweten zou ik je aanraden om in plaats van in de sauna te gaan zitten met de hand een terras uit een berg te hakken. Verbrand je meteen nog een paar extra calorieën. Na al het hakwerk hebben we het terras met een trilplaat recht getrild en toen hebben we het zwembad opgezet. La dolce far niente kan beginnen! Althans, bijna dan. We moeten ook de bovenverdieping nog aanpakken. Inmiddels hebben we daar alles gesloopt dus we kunnen weer gaan bouwen. Zeker weten dat we dat sneller kunnen dan de plaatsing van een gasmetertje.

A presto!

Guus & Tessa

Tessa en Guus zijn verliefd op het Iseomeer en verbouwen in deze regio een oud Italiaans huis tot hun droomhuis. Ze vertellen hier over hun belevenissen. Op Instagram vind je hen onder de naam ‘eenhuisinitalie’. Hier posten ze wekelijks foto’s van de klusvorderingen. Overnachten in La Caravana? Check abnb.me/9AfkfNBV18 of stuur een mailtje naar booking@eenhuisinitalie.nl.

Italië Magazine editie 1/2023

Italië Magazine editie 1/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie

instagram