Finestra sulle Langhe, onze eigen ‘folly’

Yvonne & Govert

De folly

Italië heeft de gewoonte om alle meters zoals voor water, elektriciteit en gas, buiten de woning te plaatsen, vaak vastgeklonken in een kastje aan de buitenmuur. Dit was voor ons geen optie voor zo’n prachtig gemetseld gebouw. Daarom werd er snel door ons contact opgenomen met de architecten Alberto en Giulia. Ons huis verdient het om ‘maagdelijk te blijven’ in zijn vormtaal was onze gedachte.

De architecten Alberto en Giulia gingen ‘goed los’ op onze vraag in hun ideeën en het proces om te komen tot de definitieve vorm was, net als met de woning, spannend. Uitgangspunt voor ons wat een “structuur” die zowel onfunctioneel ogend zou zijn, tegelijkertijd zeer functioneel zou zijn. Het idee benaderde dus de gedachte van een folly.

Wikipedia: Een folly is een bouwwerk dat met opzet nutteloos of bizar is. Een folly is een niet-conventioneel gebouw, ongeschikt voor huisvesting of ander functies en geen ander doel dienend als decoratie

NB: De folly vind je terug in uitingen van de landschapsarchitectuur die Engeland heeft voortgebracht.

Finestra sulle Langhe

Onze keuze om te gaan wonen in de Langhe, en zeker op deze plek op 550 meter hoogte, was vooral vanwege het schitterende uitzicht. De poort die ontworpen werd zoekt geen verbinding met een grensmuur en kan geheel zelfstandig staan, met zijn functies als water-, gas-, en elektriciteitsmeter én brievenbus. Deze zijn gecombineerd in een poort waarin je binnen stapt en ‘gedwongen’ wordt eerst de omgeving in je op te nemen. Werkelijk een schitterend idee.

 

Alberto en Giulia hebben onze gedachten en gevoelens goed aangevoeld met een ontwerp aan dat meer was dan function follows form . Er is een persoonlijke finestra sulle Langhe ontworpen!

 

  

 

Nu maar afwachten of de comune deze folly, net als wij, omarmt bij de oplevering van het gebouw; immers de folly stond niet op de bouwaanvraag…

 

Wie zijn wij?

Yonne Koorengevel: ‘Bij het ministerie van Economische Zaken werk ik aan de verduurzaming van ons voedsel. Om ook in de toekomst voldoende en verantwoord voedsel te hebben moeten we meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten consumeren. Mijn dossier richt zich op de consumptie van algen & wieren als plantaardige eiwitbron.’

Govert Visser: ‘Als docent outdoor design, begeleid en leer ik studenten hoe je tuinen ontwerpt. Daarnaast organiseer ik het project Restoring Italian formal Gardens, waarbij ik samen met de studenten de prachtige tuin van Villa Pizzo aan het Comomeer gefaseerd restaureer.’

Italië Magazine editie 4 2019

Italië Magazine editie 4 2019

Restaurant van het Jaar 2019

Restaurant van het Jaar 2019

Nieuwsbrief

Advertentie

Ads