Eigen huis & tuin

Inmiddels zijn we hier bijna een maand en we zijn al aardig ingeburgerd. We breiden onze kennissenkring uit met steeds meer 85plussers. De buurvrouw blijft onze beste vriendin, maar Eugenio spreken we ook vrijwel iedere dag. Eugenio is een heel vriendelijke oude man die elke ochtend en middag langs ons huis komt als hij gaat wandelen. We hebben een keer een hele schaal zelf geplukte paddenstoelen van hem gekregen. Op zijn advies hebben we ze gebakken met knoflook, olie en peterselie en gegeten met tagliatelle. Heerlijk! Een gebloemd keukenschort aan en vijftig centimeter krimpen en ik (Tessa) kan zo doorgaan voor een Italiaanse nonna.

 

Water
Na twee weken jerrycans vullen en haren wassen met je hoofd in een emmer kwamen de mannen van de watermaatschappij langs om ons van water te voorzien. Dat was een pittige klus want er moest welgeteld één ijzerdraadje door worden geknipt. Gelukkig werd deze loodzware taak zonder problemen uitgevoerd en inmiddels kunnen wij heerlijk douchen. Zelfs met warm water, want we hebben een boiler opgehangen.

 

Dakavonturen
Onze grootste uitdaging is nu het repareren van het dak. We dachten dat we goed op weg waren met een bouwbedrijf hier uit het dorp. De offerte hadden we binnen en twee van hun medewerkers zaten anderhalve week geleden nog bij ons op het dak voor een inspectie. Helaas bleek dit bouwbedrijf het toch ineens te druk te hebben. Op zijn vroegst in de lente kunnen ze ons dak repareren. Nu zijn we –al zeg ik het zelf– best lekker bezig met het oprekken van ons geduld, maar tot de lente wachten op een nieuw dak gaat me toch wat ver. Het heeft de afgelopen weken een aantal keer flink hard geregend en op die momenten wil je toch echt liever vandaag dan morgen een nieuw dak. Een regendouche is leuk. Regen in de douche net iets minder. Intussen zijn we met een ander bedrijf in gesprek en het lijkt de goede kant op te gaan. Tot die tijd gaat Guus af en toe zelf het dak op om ‘wat pannetjes recht te leggen’. Ik stond eerst echt doodsangsten uit, maar nu we een klimgordel en touw hebben gekocht ben ik er wat geruster op. En eerlijk is eerlijk: hij kan het best wel goed. De grootste gaten zijn verdwenen en de meeste pannetjes liggen recht.

Eigen huis & tuin
We hebben vrijwel alle troep van de vorige eigenaar opgeruimd. De beste man had toch zeker zeventien vogelkooien, gigantisch veel oud gaas en vieze touwen, vijf bergen oud ijzer en kilo’s hout, halfvergaan karton, plastic en puin voor ons achtergelaten. Het meeste is inmiddels naar de stort gebracht dus dat schoont lekker op. Het hout bewaren we, zagen we in stukken en gebruiken we voor de haard. Bij gebrek aan centrale verwarming zijn de twee haarden in ons huis heel fijn! Ze moeten alleen nog even geveegd worden. Bij de mini-bouwmarkt bij ons in het dorp hebben we onszelf een soort metalen ragebol aan laten smeren en als het goed is worden we met behulp daarvan straks volleerde schoorsteenvegers.

We blijven nieuwe dingen ontdekken in het huis en in de tuin. Zo zit er een luik in de vloer van de woonkamer. Op het eerste gezicht zagen we het niet meteen, maar zodra we het in de gaten hadden konden we niet meer stoppen met speculeren over wat er onder dat luik zou zitten. Helaas zat het echt muur- en muurvast, maar met wat handige tools en hulptroepen uit Nederland is het gelukt om het luik open te maken. En wat bleek: er zit een megagrote kelder onder! Wat een ontdekking! Ook voor de tuin hebben we hulp uit Nederland ingeschakeld. Zelf kunnen we misschien net een spar van een loofboom onderscheiden, maar inmiddels hebben we een hoop bijgeleerd over wat er hier in de tuin staat: notenbomen, vijgen, prunussen en een laurier.

De tuin heeft nog wel wat klein onderhoud nodig (understatement). Daarvoor hebben een kettingzaag gekocht. Van onze buurman krijgen we kettingzaagles (lezione di motosega). Afgelopen zaterdag was les 1: houtblokken zagen. Komende zaterdag volgt les 2: boom omzagen. Ik heb nog niet gevraagd wat het onderwerp van les 3 is. Ben benieuwd!

A presto!

Guus & Tessa

Tessa en Guus zijn verliefd op het Iseomeer en verbouwen in deze regio een oud Italiaans huis tot hun droomhuis. Ze vertellen hier over hun belevenissen. Op Instagram vind je hen onder de naam ‘eenhuisinitalie’. Hier posten ze wekelijks foto’s van de klusvorderingen. Overnachten in La Caravana? Check abnb.me/9AfkfNBV18 of stuur een mailtje naar booking@eenhuisinitalie.nl.

 

Nieuwsbrief

Advertentie

Bestel nu in de webshop!