De Keulse-pottenverzameling

Yvonne & Govert

Zoals voor veel Nederlanders (van een bepaalde leeftijd…) is de Keulse pot een relikwie uit onze jeugd. Wie kent deze Keulse potten niet?
Mijn moeder had er enkele staan in het ouderlijk huis. Het inleggen van groente en vlees in de Keulse pot vond plaats voor de intrede van de ‘duurdere’” weck(ketel)techniek met de glazen weckpotten (rond 1920). Het gevolg is dat Nederland vol staat met de overblijfselen van deze inlegperiode middels de Keulse pot. https://nl.wikipedia.org/wiki/Keulse_pot
Voor ons is het een typisch Nederlands object met een zekere sentimentele waarde. De Keulse pot die altijd in de keuken van mijn ouders stond, werd in mijn jeugd gebruikt als zoutpot en na het overlijden van mijn moeder kreeg ik haar Keulse zoutpot.

De start van de verzameling

Tijdens het proces van ontwerp tot realisatie van ons huis in Italië waren wij ook bezig met nadenken om het interieur vorm te geven met een bepaalde gedachte. Blauwgrijs zou de basiskleur worden. Dit door het grote abstracte schilderij in de woon-eetkeuken, de Keulse potten; het typische Delftsblauwe kleurenpalet.
Op een gegeven moment besloten wij een wand in de slaapkamer te realiseren vol met Keulse potten. Een relatief goedkope manier om zowel een statement te maken m.b.t. onze Nederlandse afkomst en om een sfeervolle wand te creëren die visueel sterk is.
We begonnen met de verzameling met de zoutpot’ uit de keuken van mijn moeder. Terwijl het huis gebouwd werd, bezochten we veel kringloopwinkels, lokale rommelmarkten en Marktplaats op zoek naar interessante oude, originele Keulse potten. Ook onze vrienden en familie werden op de hoogte gebracht van dit initiatief en alles bij elkaar genomen verkregen wij een zeer interessante collectie.

 

Voorbeeldfoto voor de Italiaanse architecten wat Keulse potten zijn.

Het ontwerp
Tijdens het ontwerpproces bespraken we met de architecten Giulia Gianmarco en Alberto Rosso onze wens om de opgebouwde collectie op te nemen in het ontwerp van de slaapkamer. Ons gezamenlijk idee was om gebruik te maken van de wanddikte en om dan hierin een nis te integreren achter ons bed om de collectie mooi te tonen weer. Na wat heen en weer sturen van wat schetsen ontstond er een achterwand met een spannende verdeling, waarin dit mogelijk werd.

Eén van de schetsen om te komen tot een mooie grid-verdeling van de nis.

De realisatie
Doordat wij in het ontwerpproces, samen met de architecten,  al rekening gehouden hadden met de inrichting van de nis van de slaapkamer, konden wij dit op tijd communiceren met de aannemer. Toni Aimo, onze aannemer zette gelijk de stukadoor erop en ging  aan de slag om de nis gelijk mee te nemen met de wandafwerkingen.

Het maakproces en resultaat van de nis voor de collectie van de Keulse potten.

Het eindresultaat

Wie zijn wij?

Yvonne Koorengevel: “Bij het ministerie LNV werkte ik aan de verduurzaming van ons voedsel. Om ook in de toekomst voldoende en verantwoord voedsel te hebben moeten we meer plantaardige en minder dierlijke producten consumeren.”

Govert Visser: “Als docent en tuinarchitect werkte ik met studenten Outdoor Design aan het klimaatadaptief ontwerpen van de buitenruimte bij diverse projecten. Daarnaast was ik betrokken bij de restauratie van de prachtige tuin van Villa Pizzo aan het Comomeer.”

“Recent zijn we allebei met pensioen en hebben wij meer tijd om te genieten van cultuur, natuur en de Italiaanse keuken. Daarnaast richten wij ons op de omvorming van onze tuin in Cigliè, met als rode draad de principes van permacultuur, klimaatadaptatie en biodiversiteit.”

Italië Magazine editie 2/2023

Italië Magazine editie 2/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie