Chianti bottelen op de boerderij

La vita toscana

Migliarina waar ik woon is een fattoria, een boerderij, en een biologische boerderij nog wel! Er wordt door de heren Bartolini Baldelli biologische wijn en olijfolie, grappa en vinsanto geproduceerd waarvan de eerste regelmatig in de prijzen valt. Migliarina exporteert zijn wijnen over de hele wereld maar wonderbaarlijk genoeg nog niet naar Nederland, hoewel ze wel op bescheiden schaal te koop zijn bij Culitalia in Valkenburg. De eigenaar van Culitalia, Jean Hermens is een vriend van mij en nu ook mijn ‘Italiaanse buurman’. Onder de indruk van de kwaliteit van de wijnen, heeft hij ze opgenomen in zijn assortiment en neemt ze iedere keer na een bezoek aan Migliarina mee naar Valkenburg.

Nu ik hier bijna twee jaartjes rondloop, heb ik mee kunnen kijken in de keuken van het wijn maken. Mijn beeld van manden druiven, opgestroopte mouwen en manden Chiantiwijn is helaas naar de Filistijnen. Maar des te leuker is het echter het hele proces te volgen van de pluk van de druiven tot en met het bottelen.  In september/oktober zijn de druiven geoogst en geperst en nu in juni, maar ook al eerder in mei, was het de beurt aan het bottelen.

De ochtend dat er gebotteld zou worden, stond er op de binnenplaats van Migliarina een gigantische truck, geen middelmatige truck maar echt een mastodont. In mei was al een keer gebotteld maar dat had ik gemist maar nu stond ik met mijn neus vooraan, want ik had geen idee wat ik me daarbij moest voorstellen. Voor mij is bottelen, wijn uit een groot vat overschenken in een fles en vervolgens de fles sluiten met een kurk. Kort en goed gezegd is dit wel ongeveer waar het op neer komt maar hoe anders dan ik me had voorgesteld.

De zijkanten van de truck waren geopend en er openbaarde zich een ware mobiele ‘bottelfabriek’. Alle werknemers van Migliarina, een stuk of negen, inclusief de jachtopziener, de loodgieter en de beide neven Bartolini Baldelli, deden mee aan het bottelen van de Chianti. Antonio Bartolini vertelde me onder het dozen sjouwen door dat er in één ochtend 26.000 flessen gevuld moesten worden omdat ze de wagen maar één ochtend gehuurd hadden.

Bij het nader bestuderen van het proces zag ik dat aan de kop van de truck de flessen eerst gespoeld werden. Daarna werden de hangend op hun kop gedroogd en na het draaien werden ze gevuld met een slang die uit de kelders kwam. De Chianti! Hierna ging er razendsnel een kurk op, geen plastic kurk maar nog een echte kurk van kurk.

Tot slot snelden de flessen langs een rol die er het etiket op plakte en belandden ze per zes stuks in een doos. Ieder proces werd begeleid door een werknemer van Migliarina en aan het eind van de band werden de dozen op pallets gezet, klaar voor de verkoop.

Geweldig om te zien!

Spoelen van de flessen.

De flessen worden gevuld vanuit de kelders.

De etiketten worden op de flessen geplakt.

De flessen gaan in de doos.

De doos rolt van de band.

Carlo Bartolini Baldelli stapelt de dozen op pallets.

Annelies Hazebroek maakte de grote stap en verhuisde van Maastricht naar Toscane. Ze vertelt in deze blog over haar leven op het landgoed Castello di Montozzi. Annelies heeft een B&B en geeft Italiaanse les. www.iplitalie.nl

 

Italië Magazine editie 2/2023

Italië Magazine editie 2/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie