Cappuccino of Aperol spritz?

Au pair in Milaan

Afgelopen week ben ik met veel plezier een weekje in Amsterdam geweest. Lekker weer terug in de lage landen om tijd met familie en vrienden door te brengen. En het is fijn om dan weer allemaal Nederlandse producten mee terug te kunnen nemen naar Milaan. Zoals heerlijke oude kaas, hagelslag en nog meer. Want geloof het of niet, Italië heeft dan wel ontzettend goed eten, maar die Hollandse producten mis ik wel! En je kunt die kids waar ik mee werk ontzettend blij maken met chocoladehagelslag. Zolang het maar zoet is, want één ding is bekend, Italianen genieten van zoete ontbijtjes. Gelukkig past dat helemaal bij mij. Een typisch ontbijt is een caffè, ofwel espresso, met een brioche (croissant). Zelf ben ik fan van de brioche met pistachecrème, zo ontzettend lekker.

 

Milaan staat onder andere bekend om hoge prijzen. En ook als je dan leuk denkt een cappuccino met brioche te gaan eten in een bar aan een tafeltje (vaak wel in het centrum gelegen) ben je redelijk wat geld kwijt. Dat overkwam mij in de eerste week dat ik hier was in augustus. Je dokt zo 4 euro of meer voor een cappuccino. Maar… ja er is een maar, als je nou niet gaat zitten maar het als een echte Italiaan ook zou doen aan de bar zou drinken/eten kost het je stukken minder. En heb je zo je ontbijt, brioche en cappuccino, voor 3 euro in het totaal. Ik deed dat dus niet met mijn domme kop, maar goed, daar heb ik  ook weer van geleerd!

Je hebt vele bars in Milaan, maar natuurlijk ook in de rest van Italië. In elke straat zitten er wel een paar. Het maakt niet uit hoe ze eruitzien of hoe de service is, want de koffie is altijd, maar dan ook altijd goed! De kwaliteit is top en altijd voor een goede prijs. En zelfs als je geen koffie lust is het nog steeds de moeite waard om eens zo’n bar binnen te stappen. Maar wel in de ochtend, dan zie je hoe de de ene vlak voor het werk even snel een koffietje naar binnengiet en de andere heerlijk van zijn of haar brioche geniet en aan één stuk doorstaat te klepperen met een ander. Iedereen komt er. Zelf heb ik het niet meegemaakt, maar wel regelmatig gehoord, dat er elegante oudere vrouwen de bar om half 8 ’s ochtends binnenstappen (en dan denk je ten eerste “waarom slaap je niet uit?”, maar dat terzijde) en verwacht je dat ze een koffie bestellen, maar nee! Deze dames gaan om half 8 ’s ochtends gewoon aan de Aperol spritz, heerlijk!  Vast heb je er wel over gehoord, Aperol spritz is hét drankje van de aperitivi. Het komt oorspronkelijk uit de provincie Venetië en heeft 3 componenten: Aperol, prosecco en koolzuurhoudend water. Zelf heb ik dit drankje vaak gemaakt en voeg ik, zoals ieder ander doet, een sinaasappelschijfje eraan toe en wat ijsklontjes.

 

Nog wel een leuk dingetje was afgelopen weekend. Een vriendin van mij uit Nederland kwam mij opzoeken. En ik heb haar in vier dagen heel Milaan laten zien. De leukste plekken en beste gerechten. Maar wat deed ze nou, daar komt ie hoor… Ze bestelde een cappuccino om 3 uur  ’s middags! En als er nou iets niet kan dan is dat het wel. Cappuccino is voor de ochtend, dat is traditie. Ook eet je hier  best zwaar en is een sterk bitter drankje beter voor de maag, dus een caffè. Ik zei tegen haar dat ze dat echt niet kon maken, maar toen vertelde ze mij dat ze het al wist maar deze mensen hier toch al gewend zijn om die toeristen cappuccino’s te geven. Daar had ze een punt, al kies ik zelf liever om in Milaan mij aan te passen aan de leefstijl van hier. Maar maak je geen zorgen (!), mijn Hollandse nuchterheid zal ik nooit kwijtraken.

Italië Magazine editie 1/2023

Italië Magazine editie 1/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie

instagram