Bezems, stoffers en blikken

La vita toscana

Vanmorgen realiseerde ik me dat een flinke voorraad bezems in Toscane onontbeerlijk is. In mijn tweejarig huishouden in Toscane is mijn bezemvoorraad inmiddels gegroeid tot een vijftal bezems, exclusief stoffers en blikken.

In Nederland kun je over het algemeen volstaan, voor wie een tuin heeft, met een harde tuinbezem en soms een zachte bezem voor binnenshuis, maar normaal gesproken stofzuig je binnen. Verder dweil je met een dweil of zo’n spons op een stok of allerlei andere handige dweilsystemen. Keuze genoeg! Hier in Toscane is die keuze trouwens ook hoor, maar de huizen, althans mijn huis leent zich van geen kant voor welk geavanceerd dweilsysteem dan ook.

De vloer van mijn woon/eetkeuken is gemaakt van cotta, terracotta tegels uit de negentiende eeuw, en heeft dus meer weg van een ruwe stoep dan van een huiskamervloer. Het ziet er geweldig uit, maar hoe hou je hem schoon? Na één keer stofzuigen was de mond van mijn stofzuiger al half versleten dus dat ging hem niet worden. Ook dweilen met een knijpspons was geen optie want van de spons zou niet veel meer overblijven dan een verkorreld stuk plastic aan een stok. Dus terug naar oma’s tijd, wat overigens niet alleen geldt voor het dweilen van de vloer, en een bezem en mop gekocht. Gewoon de vloer vegen met een zachte bezem en daarna een plens water erover en opnemen met de ouderwetse mop.

 

Sinds een half jaar ben ik ook in het bezit van een ‘spinragbezem’, ook te gebruiken als ‘vijgenplukstok’ maar dit even terzijde. Een spinragbezem is een absolute must in het oude boerenhuis waar ik woon. Het terracotta plafond is zo hoog dat je er met de stofzuiger absoluut niet bij komt, dus dan maar de spinragbezem. Het is een bezem met een telescopische steel die je wel tot 3,5 meter kunt uitschuiven. Heel handig dus om de spinnenwebben, waaraan zeker geen gebrek, weg te halen. Als je het bezemgedeelte eraf schroeft en je monteert een halve plastic fles op de stok, heb je een handige stok waarmee je de rijpe vijgen uit de boom vist. Hoe inventief word je hier!

Verder ben ik nog in het rijke bezit van een straatbezem, een heksenbezem en een schrobborstel. De laatste gebruikte ik om de woon/eetkeuken mee te schrobben, maar dat is niet echt mijn hobby, de mop is iets rugvriendelijker. Enfin ook een stoffer en blik met lange steel, de laatste om me het leven te vergemakkelijken, behoren tot mijn uitzet.  Het stoffer-en-blik met kort handvat is helaas al twee keer in as opgegaan, pffffffff. Blijkbaar dooft een haardvuur niet na 24 uur en de emmer voor de as met het stoffer-en-blik is al twee keer volledig gesmolten. Ik zal het wel nooit leren.

 

Toen ik vanmorgen zo mijn bezemverzameling zag staan, bedacht ik me weer eens een keer te meer dat je hier niks hebt aan alle moderne schoonmaakmanieren die ik in Nederland gebruikte. Gewoon alles heel simpel en dat is eigenlijk prima zo. Misschien dat de Befana, de heks die op haar bezemsteel in de nacht van 5 op 6 januari alle kinderen cadeautjes brengt, daarom wel oorspronkelijk uit Toscane komt. Je zou hier spontaan op je bezem stappen.

Annelies Hazebroek maakte de grote stap en verhuisde van Maastricht naar Toscane. Ze vertelt in deze blog over haar leven op het landgoed Castello di Montozzi. Annelies heeft een B&B en geeft Italiaanse les. www.iplitalie.nl

Italië Magazine editie 2/2023

Italië Magazine editie 2/2023

AwardIM2023

AwardIM2023

Nieuwsbrief

Advertentie